Nieuws

Spotify ontslaat 17% van personeel

Spotify
© iStock / stockcam
Streamingsdienst Spotify zegt vaarwel tegen 17 procent van zijn werkkrachten. Volgens het bedrijf zijn de ontslagen nodig, gezien de "uitdagingen die in het verschiet liggen".

Die uitspraak doet Spotify-CEO Daniel Ek maandagochtend in een persbericht. Daarin noemt Ek ook de vertraging van de economische groei en kosten van extra kapitaal als beweegredenen. Daarbij is de kostendruk momenteel simpelweg te hoog om verder te kunnen groeien. “Gezien de kloof tussen onze financiële doelstellingen en onze huidige operationele kosten, besloot ik dat een substantiële actie om onze kosten omlaag te brengen de beste optie was om onze doelstellingen te bereiken”, schrijft Ek.

Ek spreekt in de aankondiging ook over de laatste financiële resultaten. Die leken juist erg positief: de streamingsdienst heeft steeds meer betalende leden en verhoogde eerder dit jaar nog de prijzen van zijn abonnementen. Toch is het noodzakelijk om nu personeel te ontslaan. Hierdoor ontstaat de nodige ruimte om te investeren.

Het bedrijf overwoog naar eigen zeggen ook geleidelijke ontslagen. Daarmee zou het in 2024 en 2025 steeds een kleiner deel van zijn personeel ontslaan. Die weg wordt nu overgeslagen, waarbij het bedrijf dus onmiddellijk het nodige aandeel van zijn personeel ontslaat. Delen daarvan voegden zich in 2020 en 2021 nog bij het bedrijf. Sindsdien zijn de kosten van arbeid echter flink gestegen, waardoor Spotify ook een steeds groter aandeel van zijn omzet aan personeel kwijt is.

Kwakkelende financiën

Hoewel Spotify steeds meer abonnees binnensleept en het voorbije kwartaal zelfs winst boekte, is dat eerder een uitzondering. De voorbije jaren moest de streamingsdienst elk kwartaal een verlies in de boeken noteren. Verliezen die flink doorwegen in de financiële resultaten – zeker met de hogere kosten van leningen anno 2023.

Ontslagen is één van de manieren waarop Spotify winstgevend probeert te bereiken. Eerder kwam het ook met nieuwe royalty-modellen. Daarin zouden kleine muzikanten en creators veel minder of zelfs niets verdienen aan hun audio. Artiesten met meer streams zouden tegelijk juist meer beginnen verdienen per stream. Dit beleid kon rekenen op flinke kritiek van artiesten en de gerelateerde brancheorganisaties.

Vertrek 1.500 werknemers

Met de ontslagen neemt Spotify afscheid van zo’n 1.500 personeelsleden. Volgens Ek krijgen zij elk een ‘transitievergoeding ter waarde van ongeveer vijf maanden loon én worden ze geholpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business