Nieuws

Facebook Messenger en Instagram gaan scheiden

Instagram logo met blauwe achtergrond
© Unsplash
Meta stopt medio december 2023 met het aanbieden van cross-platform gesprekken voor Facebook Messenger en Instagram DM.

Momenteel kan je via Instagram vrij eenvoudig gesprekken voeren met vrienden die gebruikmaken van Facebooks Messenger. Hiervoor biedt Meta sinds 2019 de cross-platform chatmogelijkheid. Die mogelijkheid wordt medio december uitgezet. Dat schrijft Instagram op een supportpagina. Het socialmediaplatform meldt dat gebruikers nadien geen nieuwe gesprekken kunnen starten. Ook kan je geen video- of audiogesprekken meer voeren tussen Instagram en Facebook Messenger.

Voor bestaande cross-platformgesprekken geldt dat ze in een alleen-lezen-modus gezet worden. Er kunnen dus geen nieuwe berichten verstuurd worden. Met de scheiding komt ook een einde aan de mogelijkheid om elkaars activiteitsstatus te zien.

Digital Markets Act

Waarom Meta afscheid neemt van zijn cross-platform chatmogelijkheid is niet officieel bekend. Op de supportpagina wordt ook geen reden genoemd voor de aanstaande scheiding. Diverse bronnen, waaronder Android Central, denken aan de Europese Digital Markets Act (DMA) als reden. Onder die wetgeving is het poortwachters, waaronder Meta, Apple en Google, verboden hun macht te misbruiken en moeten ze hun platformen openstellen aan andere bedrijven.

Eén van de Europese eisen is dat chatdiensten gaan samenwerken. Een WhatsApp-gebruiker moet onder de Europese regels een bericht naar Facebook Messenger kunnen sturen. Het verdwijnen van de cross-platform gespreksmogelijkheid tussen Facebook en Instagram dient mogelijk als voorbereiding op de komst van uitgebreidere cross-platform chatmogelijkheden. Dit zou dan ook met diensten van buiten Meta moeten werken, zoals iMessage en Telegram.

Ingang vanaf maart 2024

Vanaf maart 2024 moeten poortwachters zich aan deze regels houden. Dat is iets later dan eerder gedacht. De DMA is namelijk al van kracht. Bedrijven als Meta krijgen echter zes maanden de tijd om aan de Europese regels te voldoen. Of dat lukt voor maart 2024, zal mettertijd moeten blijken.

businessdmaeuinstagrammetamobielontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN