Nieuws

Files by Google kan nu je documenten scannen

Documentscanner Files by Google
© Unsplash/Daniel Romero
Googles bestandsbeheerder op Android, Files by Google, beschikt voortaan over Machine Learning voor het (automatisch) scannen van documenten. De functie wordt momenteel uitgerold.

Eerder kreeg Google Drive al toegang tot de ML-functionaliteit. Via de clouddienst kan je zo eenvoudig documenten inscannen. De functie biedt twee modi, met de optie om zelf een foto te maken of het ML-algoritme automatisch documenten te laten herkennen. Vervolgens zorgt het algoritme voor een perfecte scan. Nu komt de functie ook beschikbaar in Files by Google, meldt Google-tipster Nail Sadykov op X (voorheen Twitter).

Of je de functie al op je toestel hebt, kan je herkennen aan de cameraknop in Files by Google. Via die knop open je namelijk de op ML-gebaseerde documentscanner. Vervolgens krijg je toegang tot de twee eerdergenoemde modi én een knop om gemaakte scans te bekijken. Na het maken van een scan kan je nog diverse filters aanbrengen om hem te optimaliseren. Zo kan je ervoor zorgen dat de tekst in je scan bijvoorbeeld net iets scherper wordt weergegeven. Welke andere filters Files by Google biedt is ons nog niet bekend.

Scans die je hebt gemaakt worden steeds lokaal opgeslagen in de map “Files by Google/Scanned”. Ook toont de bestandsbeheerder alle gescande documenten onder het tabblad “Documenten en overige”. Je houdt dus zelf controle over de gescande documenten. Het ML-algoritme verwerkt alle gegevens verder ook lokaal: je data kan dus niet ineens op straat komen te liggen.

Google Drive-snelkoppeling

Onderdeel van de update is tot slot een Google Drive-snelkoppeling. Zoals de naam doet vermoeden opent de snelkoppeling Googles Drive-app op je smartphone.

Zowel de ML-documentscanner als de Google Drive-snelkoppeling worden momenteel uitgerold. Ze zouden in versie 1.1737.587592893 van Files by Google vervat zitten. Staat die versie reeds op jouw telefoon maar zie je het camera-icoontje nog niet? Dan moet Google de functie nog inschakelen. Dat gebeurt via een serverside-update en kan enkele dagen tot weken op zich laten wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business