Nieuws

Video Game History Foundation richt digitaal archief voor games op

retro games archief
© Unsplash / Enrique Guzmán Egas
De Video Game History Foundation werkt aan een digitaal archief voor oude videogames, zodat het cultureel erfgoed bewaard blijft.

Wie met computers werkt, komt vroeg of laat in aanraking met videogames. Anno 2023 zijn heel wat van die eerste computerspellen niet meer dan een herinnering. Daar wil de Video Game History Foundation (VGHF) al sinds 2017 verandering in brengen door oude games, magazines, kunstboekjes en broncode te archiveren. Wie een kijkje wil in de videogamegeschiedenis, moet daarvoor wel nog naar Oakland, in California, waar het archief momenteel ligt.

Digitaal archief

De organisatie laat weten dat het archief binnenkort stukken toegankelijker wordt: VGHF zal een digitaal archief gaan openhouden, waar je ook op afstand toegang tot kan krijgen. VGHF wil de materialen toegankelijk maken worden voor onderzoekers en academici, maar ook voor wie zich in oude games interesseert. Het is de bedoeling dat de hele bibliotheek gratis toegankelijk wordt, van over de hele wereld.

Uiteindelijk is het de bedoeling om het volledige archief te digitaliseren. Dat is een werk van jewelste: VGHF werkt er momenteel al twee jaar aan. Een deel van die tijd ging naar het ontwerpen van het platform zelf en naar het creëren van een interface. Geïnteresseerden kunnen daar volgend jaar voor het eerst van proeven, al zal slechts een deel van de catalogus meteen beschikbaar zijn.

Na verloop van tijd moet het digitaal archief uitgroeien tot dé bron over oude videogames. Gamemagazines, designdocumenten, audiobestanden, concept art, broncode… Alles wat met videogames te maken heeft, moet uiteindelijk in het archief terecht komen én georganiseerd worden. In het fysieke archief, in Californië, werden bepaalde archiefstukken reeds gegroepeerd. Zo is er een deel van het archief dat de Amerikaanse lancering van het Nintendo Entertainment System, ook wel NES, helpt ontsluiten: hoe keek het grote publiek toen naar de spelconsole?

Immaterieel cultureel erfgoed

De organisatie onderhoudt niet alleen het videogamearchief, maar helpt ook uitgevers als Bethesda en Capcom om de materialen van oude games te herstellen en op te slaan. Op die manier willen ze ervoor helpen zorgen dat games, als het immaterieel cultureel erfgoed dat ze zijn, goed bewaard worden voor toekomstige generaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business