Nieuws

Tesla breekt weeral verkooprecord, blijft BYD voor

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Tesla verkocht nog nooit zoveel elektrische auto's op één jaar tijd. Het vierde kwartaal van 2023 gaat eveneens de boeken in als recordperiode, blijkt uit verse verkoopcijfers.

De autofabrikant wist meer dan 1,8 miljoen auto’s aan klanten te leveren, een groei van 35% jaar-op-jaar. Die sterke verkoopcijfers worden mede gedreven door een sterk vierde kwartaal. Daarin leverde het meer dan 484.000 elektrische auto’s. Ook dat is een recordcijfer: nog nooit eerder wist het zoveel elektrische auto’s in één kwartaal te leveren. Eerder dit jaar sneuvelde Tesla’s verkooprecord ook al eens. Toen wist het 422.875 voertuigen aan te leveren.

90% van de leveringen komen op conto van de Tesla Model 3 en Model Y. Hoeveel wagens ze van elk model hebben verkocht, wordt niet exact benoemd. Dat geldt ook voor de andere modellen in Tesla’s aanbod. Sterker nog, in de nieuwe kwartaalcijfers spreekt de automaker nog over “andere modellen”, waaronder de Model S, Model Y en de gloednieuwe Cybertruck vallen. Van die laatste is tot op heden nog niet veel terechtgekomen; de EV-fabrikant heeft moeite de productie van de pick-uptruck op te schroeven en kan ze hierdoor slechts met mondjesmaat afleveren.

Forse prijsverlagingen

Hoewel Tesla verkooprecords breekt, gaat dit tegelijkertijd ten koste van zijn winstgevendheid. Om klanten te overhalen een Tesla aan te schaffen, heeft het zijn elektrische auto’s in 2023 meermaals afgeprijsd. In het derde kwartaal van 2023 daalde de marge zelfs naar een historisch dieptepunt van 19,1%. Het jaar daarvoor wist het merk nog een marge van 33% vast te houden.

Uitgelicht artikel Tesla Model 3 wit Tesla Model 3’s ‘massaal afgekeurd’ in autokeuring

Zo’n forse marge lijkt echter onhoudbaar in een markt met opkomende merken als het Chinese BYD. Die autofabrikant klimt steeds verder in de toplijsten. Vlak voor de jaarwisseling bleek al dat Tesla mogelijk zijn leiderstrui zou verliezen aan BYD. Daarmee zou de Chinese fabrikant dus als grootste EV-fabrikant bekend komen te staan. Zo ver lijkt het echter niet te komen. Hoewel BYD in 2023 meer auto’s verkocht, in totaal drie miljoen, komt slechts iets meer dan de helft daarvan uit de EV-categorie. Mogelijk duurt het niet lang meer voordat Tesla zijn koppositie verliest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business