Nieuws

AI ‘ontwikkelt batterij’ die 70% minder lithium vereist

Batterij AI ontwikkeling
© Microsoft
Onderzoekers bij Microsoft hebben artificiële intelligentie (AI) ingezet om een batterijsamenstelling te bepalen die minder lithium vereist. Met succes, klinkt het deze week.

AI moet ervoor zorgen dat ons leven veel gemakkelijker wordt. Hoewel we dat nu nog vooral in de vorm van chatbots ondervinden, wordt de technologie op steeds meer vlakken ingezet. Microsoft partnerde bijvoorbeeld met het Amerikaanse Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) om AI in te zetten voor de versnelling van batterijontwikkeling. Hoewel het nog om een proef ging, lijkt er wel sprake te zijn van een succes. AI kon een batterijsamenstelling ontwikkelen die 70% minder lithium vereist, een materiaal dat niet oneindig beschikbaar is.

Hiervoor onderzocht het AI-systeem 32 miljoen anorganische materialen. Na de onderzoeksfase zijn er 18 overgebleven, waarvan er nu één potentieel gebruikt kan worden in toekomstige batterijen, zo schrijft Microsoft. Het gaat om een samenstelling van lithium en natrium, waarvan de onderzoekers nu dus zeggen dat het potentieel geschikt is voor massaproductie.

Uitgelicht artikel Volkswagen ID Volkswagen heeft EV-accu in handen die nauwelijks degradeert

Potentieel, want het is nog niet zeker of het materiaal ook werkelijk geschikt is voor massaproductie. Zo kan het zijn dat een materiaal toch minder energie opslaat dan verwacht of juist minder veilig is. Omdat de nieuwe samenstelling een vaste stof vormt, moet dat geen probleem vormen.

Snellere materiaalontwikkeling

PNNL wil AI blijven inzetten om nieuwe materiaalsamenstellingen te onderzoeken. Technieken als AI moeten ervoor zorgen dat zulk onderzoek met minder menskracht kan worden uitgevoerd, of dat het eenvoudiger denk- en zoekwerk in ieder geval wordt weggenomen. Onderzoekers kunnen zich dan steeds vaker richten op diepgaand onderzoek naar de potentieel bruikbare materialen en chemische verbindingen.

Hierdoor moeten de onderzoeken een stuk sneller verlopen en vinden we dus sneller materialen die lithium kunnen vervangen. Met de transitie naar een CO2-neutrale maatschappij is het noodzakelijk dat een opvolger wordt gevonden. Niet alleen omdat het winnen van lithium zwaar vervuilend is, maar ook omdat het materiaal niet oneindig beschikbaar is. In de overstap van fossiele brandstoffen naar accu-aandrijving hebben we er juist steeds meer van nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business