Nieuws

Previewversie Windows 11 ondersteunt USB 4 80 Gbps

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft heeft in de meest recente previewversies van Windows 11 ondersteuning toegevoegd voor de snelste USB-standaard, USB 4 versie 2.0, met snelheden tot 80 Gbps.

De USB Promoter Group kondigde in september 2022 de nieuwe USB-versie aan, USB 4 versie 2.0. In de nieuwe USB-versie voegde de organisatie ondersteuning toe voor snelheden tot 80 Gbps. De organisatie verwachtte dat de standaard “eind 2023” op de eerste producten zou arriveren. Inmiddels is het 2024 en maakt Microsoft zich op om USB 4 versie 2.0 te ondersteunen op Windows 11. Microsoft meldt in een blogpost dat de nieuwste versie van de poortstandaard is toegevoegd aan Dev Channel-build 23615.

Zelfs als je de Dev Channel-versie gebruikt, heb je maar weinig aan de update. Momenteel zijn er slechts een handvol apparaten die met de nieuwe USB-poort worden geleverd, zoals de Razer Blade 18. Dat blijft waarschijnlijk ook zo; de nieuwste USB-standaard wordt alleen ondersteund op computers met Intels 14e-generatie HX-processoren. Die processoren vind je alleen terug in prijzige laptops. Je moet bovendien een geschikte USB 4-kabel gebruiken.

Uitgelicht artikel Van USB-A tot Thunderbolt: alle standaarden uitgelegd

Als alle seinen op groen staan, heb je er waarschijnlijk nog altijd niets aan. Er zijn namelijk nog geen accessoires, zoals monitoren, externe USB-hubs of SSD’s, die de standaard benutten. Daarnaast is de standaard deels optioneel en moeten USB 4 versie 2.0-poorten een minimale snelheid bieden van 20 Gbps; bij lange na niet het theoretische maximum van 80 Gbps.

Extra opties in Windows-deelmenu

Vanuit webbrowsers links delen met andere Windows-apps moet vanaf Dev Channel-versie 23615 een stukje makkelijker worden. Microsoft heeft namelijk de mogelijkheid toegevoegd om vanuit het Windows-deelmenu links te delen met WhatsApp, Gmail, Twitter (voorheen X), Facebook en LinkedIn. Deze opties komen tevoorschijn in alle browsers die het Windows-deelmenu gebruiken, zoals Edge.

Weer-widget op vergrendelscherm

Microsoft rolt verder build 22635.3061 uit naar het Insider Beta Channel. Gebruikers op dit kanaal van Windows 11 krijgen een nieuwe widget voor het weer te zien op hun vergrendelscherm. Verder brengt Microsoft enkele arcadegames naar de Microsoft Store die gebruikers direct kunnen spelen. De softwaregigant belooft ook dat de Store iets vlotter moet aanvoelen én dat je via notificaties op de hoogte gehouden wordt van apps die je installeert via de appwinkel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business