Nieuws

Mark Zuckerberg wil AI bouwen en Metaverse opwaarderen

Metaverse meta
© iStock
Mark Zuckerberg en co willen hun eigen artificiële intelligentie gaan bouwen. Die zou de Metaverse van het bedrijf een nodige upgrade kunnen geven.

Hoewel de plannen nog vaag zijn, gaf Zuckerberg al aan dat hij graag een artificial general intelligence (AGI) wil gaan ontwikkelen. Daarvoor is Meta zijn AI-teams aan het herorganiseren. Het moederbedrijf achter Facebook en WhatsApp wil dus zijn eigen generatieve AI op de markt brengt die de concurrentie moet aangaan met het ChatGPT van voortrekker OpenAI. Maar ook opvallend: Zuckerberg geeft zijn (voorlopig falende) Metaverse niet op en denkt dat AI die kan doen heropleven.

AGI, AI op menselijk denkniveau

Momenteel bouwt Meta nog op twee fronten aan artificiële intelligentie: met het Fundamental AI Research (FAIR), sinds 2013, en met een tweede ploeg die zich toespitst op ervaringen voor generatieve AI in zijn apps. Met de reorganisatie zou Zuckerberg beide teams “dichterbij” brengen. Daarnaast zou Meta meer mensen in dienst nemen om aan AI te werken. Hoeveel mensen hij daarvoor zou aanwerven, liet Zuckerberg niet weten. Dat kunnen er heel wat zijn, aangezien Meta zo’n 20.000 banen geschrapt heeft sinds 2022.

Een AGI bouwen, een AI met menselijk denkniveau, lijkt wel de fascinatie bij uitstek geworden. Zuckerberg volgt immers in het spoor van Elon Musk (x.ai), OpenAI (ChatGPT) en Google (Bard). Meta lijkt er nu de grove middelen tegenaan te willen gooien. “De herstructurering kan ons naar onze langetermijndoelstelling brengen om een ‘general intelligence’ te bouwen. We willen het verantwoordelijk opensourcen en beschikbaar maken voor iedereen”, zegt de Meta-CEO in een video op Threads.

Metaverse niet dood en begraven?

Uit zijn plannen blijkt dat Zuckerberg de Metaverse nog niet opgegeven heeft. Die kan namelijk een heuse transformatie doormaken als die geruggesteund wordt door nieuwe, krachtige AI. “De twee grote onderdelen van onze visie – AI en de Metaverse – zijn met elkaar verbonden”, aldus de techgoeroe.

Uitgelicht artikel Meta Meta geeft toe: LLaMa trainde op illegaal verkregen data

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business