Nieuws

Google Chrome wordt een stuk sneller op Windows

Google Chrome
© Google
Google Chrome en Microsoft Edge gaan weldra gebruikmaken van de prefetch-functie in Windows. Webpagina's zouden hierdoor een stuk sneller laden.

Microsoft introduceerde de zogeheten ‘prefetch’-functie met Windows 8.1. Deze functie laat apps bestanden in cache opslaan zodat ze sneller worden geladen. Dit werkt met onderdelen van apps, maar in Edge en Chrome werkt het ook voor webpagina’s. Een wijziging op de Chromium Gerrit suggereert dat de Chromium-browser meer gaat inspelen op deze cachingmogelijkheid. Gezien zowel Chrome als Edge zijn gebaseerd op Chromium, zullen gebruikers van beide browsers de vruchten ervan plukken.

Uitbreiding prefetch-parameters

Hoe groot de impact van de wijziging is, is nog niet bekend. In de Gerrit-wijziging wordt gesproken over het ‘uitbreiden van de /prefetch-parameters van 1-8 naar 1-16’. “Hierdoor kunnen processen beter gescheiden worden, vooral voor renderers en hulpprocessen”, klinkt het in de toelichting. In de update wordt expliciet vermeld dat de update beschikbaar komt voor Windows 11. Wie nog op Windows 10 (of ouder) zit, geniet dus niet van de extra cachingmogelijkheden.

Uitgelicht artikel Google Chrome Google Chrome komt met AI-thema’s

Prefetch-functie in Windows

In de praktijk zorgt de prefetch-functie in Windows ervoor dat Chrome en Edge sneller starten, dat webpagina’s sneller laden en dat de algehele browserervaring verbeterd wordt. De impact daarvan is wel steeds afhankelijk van je browsegedrag. Websites die je vaak bezoekt worden via prefetch in het cachegeheugen van je pc geladen. Dat is anders voor websites die je voor het eerst bezoekt.

Overigens zullen niet alleen Chrome en Edge baat hebben bij de maatregel. Ook andere browsers die op Chromium zijn gebaseerd, zoals Brave, Opera en Samsung Internet, profiteren daarvan. Wel geldt daarvoor: de wijziging is vrij recent, en zit dus nog zeker niet in de stabiele versie van eender welke Chromium-browser die je gebruikt. Vermoedelijk volgt de benodigde browserupdate ergens dit voorjaar.

Suboptimale AFPF-functie

De wijziging volgt op een opmerking van Microsoft dat de oude prefetch-parameters zorgden voor suboptimale Application Launch Prefetch-gedragingen. Met andere woorden: door de instelling zouden webbrowsers minder snel laden. Vandaar dat het Chromium-team nu 1-16 – volgens Microsoft de juiste instelling voor Windows 11 21H2 en later – heeft ingesteld.

google chromeMicrosoft EdgeWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen