Nieuws

Sideloaden van apps enkel voor iPhones, niet voor iPads

iPads
© Unsplash / Daniel Romero
Apple staat binnenkort alternatieve appwinkels toe, maar niet voor iPads. De wet heeft het namelijk enkel over iOS, en niet over iPadOS.

Dat Apple het vanaf iOS 17.4 toestaat om ook alternatieve appwinkels te installeren en apps te ‘sideloaden’, is groot nieuws. De iPhone-fabrikant wordt daartoe verplicht door de Europese DMA-wetgeving, die ervoor moet zorgen dat de digitale wereld meer concurrentievriendelijk wordt. Als onderdeel van die wetgeving moet Apple iOS openstellen voor andere appwinkels, zodat ontwikkelaars zelf kunnen kiezen hoe ze hun applicaties aanbieden.

Niet voor iPads

De verandering geldt enkel binnen de EU, waar de DMA-wetgeving geldt. In de VS of Azië blijven gebruikers dus aangewezen op de App Store. Het is echter niet zo dat alle Apple-gebruikers in Europa per definitie toegang krijgen tot alternatieve appwinkels. Wie alleen een iPad gebruikt, zal die optie namelijk niet krijgen.

De Europese Commissie bepaalde namelijk dat Apple iOS moest openstellen, maar zei daarbij niets over iPadOS. Hoewel de twee besturingssystemen zeer sterk op elkaar lijken en dezelfde updates krijgen, en vaak zelfs in één adem onder de iOS-noemer geschaard worden, gaat het hier wel degelijk om twee verschillende producten. In iOS 17.4 zal dan ook een functie zitten die niet in iPadOS 17.4 voorkomt: de mogelijkheid om apps te sideloaden. Hoe klein het onderscheid tussen de twee besturingssystemen ook is: het is groot genoeg om niet onder de DMA-verplichtingen van Apple te vallen.

Of de situatie zo blijft, dat blijft te bekijken. Geweten is dat Apple niet bepaald zat te wachten op de komst van alternatieve appwinkels. Een groot deel van de inkomsten komt namelijk uit aankopen in de App Store. Hoewel er minder iPads dan iPhones in omloop zijn, is het dus interessant voor Apple om hun tablets enkel toegang te bieden tot de App Store. Met andere woorden: het ziet er niet naar uit dat je Fortnite zal kunnen installeren op je iPad. Epic Games, de uitgever van het populaire battle royalespel, is van plan om zelf een appwinkel voor iPhones te openen en het spel daar aan te bieden. Dat zal dus niet kunnen op iPads.

Gebruikers buiten de EU hoeven zich van de hele zaak niets aan te trekken: daar houdt Apple vast aan de officiële App Store.

Uitgelicht artikel VS EU Amerikaanse wetmakers: “EU viseert Amerikaanse bedrijven” met DMA-wetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business