Nieuws

Fortnite maakt terugkeer naar iOS in Europa, later dit jaar

Fortnite Epic Games Apple
© iStock / Savusia Konstantin
Europese regels zorgen ervoor dat Fortnite terugkeert naar iOS-toestellen. In de VS blijft het spel enkel beschikbaar voor Android.

Later dit jaar zal Apple appwinkels van externe partijen voor iOS toestaan. Dat wil zeggen dat je apps niet alleen meer uit de App Store kan downloaden, maar ook uit andere appwinkels. Spellenuitgever Epic Games laat al weten dat het zo’n winkel zal openhouden. Op die manier kan Fortnite, een van ’s werelds meest populaire spellen, terugkeren naar iOS.

Fortnite

De populaire ‘battle royale’-game is al sinds 2020 niet beschikbaar op iOS. Epic bood spelers korting aan op in-game geld voor al wie via het internet bestelde. Daarmee wilde Epic de zogenaamde Apple-taks ontwijken en ervoor zorgen dat het geen inkomsten kwijtspeelde aan de iPhone-fabrikant. Daarmee overtrad Epic de regels van Apple: alle inkopen moeten namelijk via de App Store gebeuren, ook voor items die je enkel in een bepaalde game zal gebruiken. Apple zag reden genoeg om het spel uit de App Store te halen. iPhone-gebruikers die het sindsdien willen spelen moeten daarvoor een cloudgamingdienst zoals Xbox Gamepass Ultimate of Nvidia GeForce Now voor aanspreken.

Apple laat nu weten dat het de deur openzet voor appwinkels van externe partijen zoals Epic. De iPhone-fabrikant heeft er niet echt keuze toe: de Europese Digital Markets Act verplicht Apple om heel wat toegevingen te doen. Zo zullen niet enkel appbetalingen, maar ook in-app betalingen binnenkort buiten de App Store om mogen gebeuren.

Wat niet wil zeggen dat Apple de apps niet in het oog houdt: Apple ontwikkelde een proces waarbij het ook apps uit andere winkels nakijkt op kwetsbaarheden en andere vormen van misbruik. Om ervoor te zorgen dat Europese app-uitgevers niet allemaal vertrekken zorgt Apple ervoor dat het goedkoper wordt om een app in de App Store te publiceren.

Tim Sweeney ontevreden

Hoewel Fortnite terug kan keren naar de Europese iOS-toestellen, is lang niet iedereen even blij met de veranderingen. Epic-CEO Tim Sweeney reageerde via X al op het nieuwe beleid van Apple. Het bedrijf stelt een aantal eisen aan wie een nieuwe appwinkel wil openen. Om de leefbaarheid ervan te garanderen wil het bedrijf bewijs zien dat er minstens een miljoen euro op de bank staat. Volgens de CEO maakt Apple met de regels “een grap van de vrije markt”.

Fortnite komt enkel terug naar iOS in Europa. De wetgeving waardoor Apple de App Store openstelt is in de VS helemaal niet aan de orde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business