Nieuws

Samsung breekt belofte: vertrekt toch niet uit Rusland

Samsung Galaxy S24 Plus versus Galaxy S24 Ultra
© Samsung
Samsung beloofde in 2023 te vertrekken uit Rusland en geen nieuwe smartphones te introduceren. Desondanks is de Samsung Galaxy S24-serie inmiddels in Rusland te koop.

Na de inval van Rusland in Oekraïne besloten veel Westerse bedrijven hun Russische activiteiten op te doeken. Ook veel niet-Westerse merken gaven te kennen uit Rusland te vertrekken. Samsung zou zijn activiteiten eveneens staken, beloofde het elektronicabedrijf in 2023. Volgens WinFuture lijkt er echter geen sprake te zijn van een onderbreking van de activiteiten; Samsungs Galaxy S24-serie kan inmiddels gewoon in Rusland worden aangeschaft.

Van grijze import is volgens de Duitse nieuwssite geen sprake. “In plaats daarvan worden de producten van de Koreaanse elektronicagigant nu via partnerbedrijven in Rusland geïmporteerd, zoals bronnen uit Rusland bevestigen”, klinkt het. Daarbij treedt Samsung dus niet op als officiële verkooppartner. De Zuid-Koreaanse fabrikant biedt de smartphones ook niet aan via zijn eigen kanalen. Daarvoor moeten consumenten terecht bij een van de duizenden winkels die de smartphones op voorraad hebben.

Zij ontvingen die toestellen via enkele Russische distributeurs. Waar zij de toestellen aanschaffen, is niet precies bekend, maar vermoedelijk loopt dit alsnog via Samsung.

Meer dan 4.500 retailpartners

Duidelijk is dat de telefoons niet in slechts een handvol winkels verkrijgbaar zijn. Marvel Distribution, leverancier voor ongeveer 4.500 winkels, is één van de distributeurs die de telefoons aan zou bieden. Ook bij de grootste elektronicaretailer van Rusland, Mvideo, is de Galaxy S24-serie verkrijgbaar.

Mvideo adverteert bovendien met dezelfde pre-orderaanbiedingen die Europese kopers van de Galaxy S24-serie mogen verwachten. Dat Samsung zijn marketingactiviteiten doorzet is geen verrassing. Eerder wist de Russische krant Isvetia al te melden dat het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn marketingteam bleef uitbreiden. Bovendien zou Samsung lokale evenementen sponsoren.

Wat nog opvalt is dat Samsung supportpagina’s voor de Galaxy S24-serie heeft aangemaakt op zijn Russische website. Niet bepaald een logische stap als je niet van plan bent de toestellen in Rusland aan te bieden. Dat geldt ook voor uitgebreide promotiebeelden op de landingspagina van Samsung Rusland.

Groot verlies voor Samsung

Waarom Samsung, ondanks zijn belofte dit wel te doen, niet is vertrokken uit Rusland, is onbekend. Vermoedelijk spelen economische consequenties een rol bij dit besluit. Het vertrek uit Rusland is – dat wees het vertrek van enkele Europese bedrijven vorig jaar uit – zo gemakkelijk nog niet. Zo nam Rusland plots de Russische activa over van voedingsbedrijf Danone en bierbrouwer Carlsberg. Zodoende verloren zij de controle over hun bedrijfstakken in Rusland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business