Nieuws

Tesla aangeklaagd voor omgang met gevaarlijke stoffen

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Tesla wordt aangeklaagd in de Amerikaanse staat Californië. Een groep van 25 counties meent dat de EV-fabrikant, verspreid over verschillende fabrieken, niet correct omging met schadelijke stoffen.

De rechtszaak wordt aangespannen door de lokale overheden van onder andere Los Angeles, San Joaquin en San Francisco, schrijft Reuters. In die zogenaamde counties zijn verschillende Tesla-faciliteiten gevestigd. De lokale overheden willen dat de rechter het autobedrijf een boete oplegt en dwingt om de stoffen beter te verwerken. Dat kan het autobedrijf duur komen te staan. Californische wetten voor de verwerking van gevaarlijke stoffen voorzien hoge boetes, tot 70.000 dollar per inbreuk, per dag.

Alles tezamen zou het om inbreuken met verfmaterialen, remvloeistof, gebruikte batterijen en zelfs antivries gaan. Kortom: voor zo goed als elke vloeistof die je in een Tesla verwacht, zit in de lijst. Bovendien gaat het om een lange lijst van 101 faciliteiten, verspreid over de staat Californië. De zaak komt dan ook voor in de rechtbank van de staat Californië.

Zowel Tesla als de lokale overheden reageerden nog niet op de rechtszaak. Voor de EV-fabrikant is het in ieder geval niet de eerste keer dat de verwerking van stoffen geproblematiseerd wordt. In 2019 betaalde de automaker nog een schikking van 31.000 dollar. Ook meende het bedrijf stappen te nemen om de afvalverwerking beter op punt te krijgen. Of het bedrijf er voldoende moeite in stak zal met deze rechtszaak blijken: de productielijnen in Fremont worden namelijk voor een tweede keer onder de loep genomen.

De rechtszaak gaat bovendien niet enkel over afvalverwerking. Eerder betaalde Tesla al 275.000 dollar in een schikking rond verf. Het bedrijf was opgedragen om de lucht in de fabriek rein te houden, en dan vooral zonder stoffen die bij autoverf zitten. De inspanningen van het bedrijf om dat tegen waren niet genoeg gedocumenteerd.

Uitgelicht artikel Tesla Model Y Elon Musk: betaalbare Tesla komt in 2025
Connected Carrechtszaaktesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals