Nieuws

Crucial werkt aan SSD’s met snelheden tot 14,5 Gbps

© Crucial
Micron-dochtermerk Crucial komt mogelijk op korte termijn met enkele T705-SSD's. De SSD's bieden theoretische doorvoersnelheden tot 14,5 Gbps via een PCIe 5.0-aansluiting.

Crucial werkt naar verluidt aan twee SSD’s met PCIe 5.0: de Crucial T705 en de T705 Special Edition. Beide modellen zouden verkrijgbaar komen in varianten van 1 TB, 2 TB en 4 TB, meldt tipster momomo_us via X. Volgens de tipster is het enige verschil tussen de twee varianten dat de SE een witte heatspreader heeft. Wie voor de standaardversie kiest, krijgt een zwarte heatspreader. De hardware van beide SSD’s is gelijk, inclusief de genoemde doorvoersnelheden.

Snelheden tot 14,5 Gbps via PCIe 5.0

Die liggen het hoogst bij de 2 TB-variant van de Crucial T705, blijkt uit een gedeelde specificatielijst; de theoretische sequentiële lees- en schrijfsnelheden van die SSD liggen op respectievelijk 14,5 Gbps en 12,7 Gbps. Crucial noteert maximumsnelheden van 13,6 Gbps (lezen) en 10,2 Gbps (schrijven) voor de 1 TB-versie. Met de 4 TB-SSD vallen de sequentiële lees- en schrijfsnelheden uit op respectievelijk 14,1 Gbps en 12,4 Gbps.

Voor de T705-SSD’s maakt Crucial volgens het lek gebruik van 232-laags TLC-geheugen van moederbedrijf Micron. Uit de specificatielijst blijkt het dat de SSD ontbreekt aan intern cachegeheugen (DRAM). Dat is een tegenvaller op zulke snelle SSD’s. DRAM kan geheugenchips uit de brand helpen bij continue schrijfopdrachten. Een deel van de te schrijven bestanden wordt dan opgeslagen op de DRAM. Zodra het TLC-nandgeheugen zijn taken heeft afgerond, worden de bestanden van de cachechip naar de opslagchips geschreven.

Crucial T705 specificatielijst
© momomo_us

Dat zou de SSD’s in theorie iets trager kunnen maken dan concurrerende SSD’s met DRAM. Mogelijk kan een deel van de opslagchips wel als een soort buffer dienen. Zelfs als er dan geen DRAM is, is er wel een soort ‘cache’ om bestanden tijdelijk snel weg te schrijven.

Opvolger van Crucial T700

Wanneer Crucial de T705 en T705 Special Edition onthult, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat de SSD’s in elk geval dienen als opvolgers voor de in 2023 verschenen Crucial T700. Hoeveel je straks zal betalen voor de diverse T705-varianten, is nog onbekend. De 1TB-versie van de T700 kwam voor 233 euro op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business