Nieuws

YouTube experimenteert met kleurgestuurde videofeeds

YouTube
© YouTube/Google
YouTube laat je weldra video's ontdekken op basis van een kleurgestuurde videofeed. Gebruikers kiezen daarvoor zelf een kleur, waarna Google alle bijpassende video's weergeeft.

“Snak je naar iets nieuws?” leest de functie die sinds kort in de YouTube-app voor Android en iOS wordt getest. Het werkt als een soort kleurfilter met drie opties: blauw, groen en rood. De gekozen kleur wordt vervolgens gebruikt om een selectie te maken van alle video’s op je YouTube-tijdlijn.

Je krijgt dan bijvoorbeeld alleen video’s met roodtinten in het previewbeeld te zien. Verder maakt het geen onderscheid tussen de typen content. De getoonde content zou anders ook op de tijdlijn verschijnen, maar dan gemengd tussen alle andere video’s.

YouTube kleurfilter
© TechPulse/YouTube

Wat de functie gebruikers oplevert, is niet exact bekend. YouTube wil het voorlopig niet vertellen. Het videoplatform laat tegenover The Verge weten de functie naar “een selecte groep Android- en iOS-apparaten” te hebben uitgerold. Hoe de video’s worden geselecteerd, laat YouTube in het midden. Dat geldt ook voor een mogelijke uitroldatum naar alle YouTube-gebruikers.

Kleuren in de thumbnail

Voor het filteren van video’s lijkt YouTube de primaire kleuren te pakken uit de thumbnail van een video. Vervolgens worden deze in het “Home”-tabblad weergegeven. We vragen ons wel af waarom je de functie zou willen gebruiken. Het voegt namelijk niets nieuws toe aan de browse-ervaring, behalve dat de kleuren netjes geordend zijn. Voor sommige gebruikers is dat dan wel weer een pre: zo zien we regelmatig dat gebruikers het startscherm van hun telefoon inrichten op basis van de kleurtjes; de filter in YouTube zal hen waarschijnlijk ook aantrekken.

Een andere mogelijkheid is dat YouTube wil onderzoeken of mensen vaker op bepaalde kleuren klikken. Die gegevens kan het in de toekomst dan weer gebruiken om zijn algoritme te optimaliseren en de gebruiker meer video’s met deze kleuren te tonen.

Voorlopig kunnen we enkel gissen naar de bedoeling van de functie. Dat de functie niet zomaar in YouTube werd geïmplementeerd, staat tegelijkertijd wel vast. Tijd zal dan ook moeten uitwijzen wat je hier straks mee kunt. Open tot die tijd gerust de YouTube-app op Android of iOS om te zien of de filters ook bij jou zijn gearriveerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business