Nieuws

WhatsApp gaat je profielfoto beter beschermen tegen misbruik

whatsapp
© iStock / stockcam
WhatsApp gaat profielfoto's extra beschermen zodat ze niet ontvreemd kunnen worden voor criminele doeleinden zoals identiteitsdiefstal.

Online privacy is belangrijk. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat mensen weten wie je bent, ook online. Je bent dus haast verplicht om een beetje informatie over jezelf online te zetten, meestal ook met een profielfoto bij. Enige probleem: die foto’s kunnen gestolen en daarna gebruikt worden voor identiteitsdiefstal. Bij WhatsApp proberen ze daar nu een mouw aan te passen.

Zo goed als iedereen die de berichtendienst van Meta gebruikt heeft er een profielfoto ingesteld. Iedereen die je WhatsApp-account kan terugvinden, heeft daardoor toegang tot die foto. Met een schermafbeelding is het namelijk erg makkelijk om een kopie te maken van je profielfoto en die elders te gebruiken. Het lijkt erop dat WhatsApp dit privacyprobleem eindelijk aanpakt.

Geen screenshots meer

Bètatesters zien namelijk een nieuwe functie verschijnen, schrijft WaBetaInfo. Voor één keer voegt die nieuwe functie niets toe, maar haalt die juist mogelijkheden weg. Testers die een schermafbeelding van een profielfoto willen maken, kunnen dat niet meer doen. Je telefoon komt met een melding: het maken van een schermafbeelding is mislukt door restricties van de app.

Dat wijst erop dat WhatsApp, in de code van de berichtendienst, extra beveiliging heeft toegevoegd voor profielfoto’s. Het is mogelijk om deze beveiliging te omzeilen door bijvoorbeeld een foto te nemen met een tweede telefoon, maar de mogelijkheden voor kwaadwillenden worden er wel degelijk mee ingeperkt.

Ooit te downloaden

Het is niet de eerste keer dat WhatsApp profielfoto’s van gebruikers beter beschermt. In een ver verleden waren die profielfoto’s nog gewoon te downloaden, maar die mogelijkheid werd intussen weggehaald. Verder hebben gebruikers zelf de mogelijkheid om in te stellen wie hun profielfoto kan zien. Zo kan je de profielfoto al afschermen voor onbekenden, maar ben je natuurlijk ook een pak minder herkenbaar voor gebruikers zonder slechte bedoelingen.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp zet Status meer in de kijker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business