Nieuws

Proximus en Telenet hielden al miljoenen smishingberichten tegen

Proximus hogere tarieven
© iStock
Zowel Proximus als Telenet implementeerden AI-software om smishingberichten tegen te houden. Sinds de introductie eind 2023 zijn reeds 16 miljoen van zulke aanvallen geblokkeerd.

Proximus was in oktober de eerste Belgische telecomprovider die de strijd tegen smishing opende. AI-software moet voorkomen dat mensen phishingberichten via sms’jes ontvangen. Eind oktober gaf de provider te kennen dat het dagelijks gemiddeld 229.000 phishingpogingen tegengaat. “Het gros van de pogingen tot smishing”, wordt hiermee in de kiem gesmoord. Ook Telenet kwam later met een systeem om de aankomst van zulke berichten te voorkomen.

Met succes, meldt de minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter. Proximus blokkeerde reeds 16 miljoen pogingen tot phishing via sms, aldus De Sutter. Bij Telenet en Base stond de teller in november nog op 2,4 miljoen. Vast staat wel dat beide telecomproviders eenzelfde AI-systeem gebruiken om verdachte berichten te herkennen.

Phishingmails detecteren

Hiervoor werken Proximus en Telenet nauwgezet samen met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Het CCB werkt intussen ook aan systemen die phishingmails moeten detecteren. Ook hiervoor sluiten de twee providers aan als proefafnemers, die straks dus meer geavanceerde spamdetectie in hun mailboxen kunnen verwerken. Dat systeem kan ook bijblijven met nieuwe vormen van phishing, door patroonherkenning te gebruiken. Cybercriminelen zouden hierdoor niet zomaar een maas in het detectiesysteem moeten kunnen ontdekken.

Voor het CCB zijn phishingmails zo mogelijk een grotere zorg dan smishingberichten. Dagelijks krijgt het 30.000 phishingmails opgestuurd via Safeonweb. Op jaarbasis gaat het om 10 miljoen e-mails.

Proeffase in de pijplijn

Momenteel wordt er nog volop gesleuteld aan de software. Zeer binnenkort wil het CCB starten met een proeffase. Zelfs al is de software nog niet volledig op peil: “de vooruitzichten zijn veelbelovend”, klinkt het.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business