Nieuws

Meta gaat Nieuws-tab in Facebook-app helemaal uitfaseren

Meta
© Meta
Meta gaat de Facebook Nieuws-tab in de app uitfaseren. Die bestaat enkel nog in de VS en Australië. In delen van Europa werd de Nieuws-tab al weggehaald.

In België en Nederland heeft de Nieuws-knop in het menu van de Facebook-app zelfs nooit bestaan. Dat was wel het geval voor gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Daar ging de Nieuws-sectie in december van 2023 op de schop. Meta lijkt het menu nu overal te gaan schrappen, zo meldt het socialmediabedrijf in een blogbericht.

Volgens Meta komt de beslissing er “om alle investeringen in de producten en diensten op één lijn te krijgen en te kiezen voor de functies die er voor de gebruikers het meest toe doen”. Zo zouden er bijvoorbeeld meer middelen besteed worden aan een sectie voor korte video’s.

In zijn bericht zegt Meta dat het aantal Amerikanen en Australiërs dat de Nieuws-tab gebruikt het voorbije jaar met maar liefst 80 procent is gedaald. Daardoor zou Nieuws amper 3 procent uitmaken van de content die gebruikers op Facebook bekijken. “We weten intussen dat mensen niet naar Facebook komen voor nieuws of politieke inhoud. Ze willen er hun vrienden volgen en nieuwe interesses, passies of nieuwe opportuniteiten leren kennen”, schrijft Meta.

Vergoeding Australische media

Door de Nieuws-tab te verwijderen in Australië, zien de nieuwsmedia in het land een belangrijke bron van inkomsten wegvallen. Meta was er namelijk al enkele jaren wettelijk verplicht om nieuwsmedia te betalen om hun content te mogen gebruiken.

De Australische krant The Age heeft het over cijfers van de Australian Competition en Consumer Commission, de lokale mededingingsautoriteit. Die stelt dat Google en Meta deals gesloten hadden met tientallen mediabedrijven voor in totaal zo’n 200 miljoen dollar per jaar. Meta zou ongeveer een derde (66 miljoen dollar) voor zijn rekening nemen. De socialmediareus maakte ook duidelijk niet van plan te zijn nieuwe commerciële deals aan te gaan voor het aanbieden van nieuws.

Uitgelicht artikel Meta logo “Abonnement Meta is rookgordijn voor illegale handelspraktijken”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business