Nieuws

Anthropic: “Onze chatbot is beter dan ChatGPT 4”

Anthropic
© iStock / Vertigo3d
AI-bedrijf Anthropic zegt dat zijn Claude 3 beter is dan de nieuwste versies van ChatGPT en Google Gemini. Het taalmodel zou voor sommige taken zelfs "bijna-menselijke" niveaus bereikt hebben.

Dat schrijft Anthropic in een blogbericht. Het bedrijf werd opgericht door verschillende ex-werknemers van OpenAI. Claude 3 werkt aan drie verschillende AI-modellen, zijnde Haiku, Opus en Sonnet. Die laatste is de motor achter de Claude.ai-chatbot en is gratis te gebruiken van zodra je je e-mailadres registreert. Bij een upgrade schakel je over naar Opus, het grootste en krachtigste large language model (LLM), via Claude Pro (20 dollar per maand). Opus beperkt zich niet tot tekst: het model kan ook met afbeeldingen overweg.

Alle Claude 3-modellen “zijn ontworpen voor chatbots die een klant live kunnen ondersteunen tijdens zijn online winkelervaring. Verder is de AI ook geschikt gemaakt voor het automatisch aanvullen van gegevens en data-extractie. Dat is een troef wanneer antwoorden meteen en in real time nodig zijn”, aldus Anthropic. Naast de belofte van bijna-instantresultaten, kunnen de modellen van Claude 3 naar verluidt langere instructies verwerken, ook als die uit meerdere stappen bestaan. Bovendien zouden ze dat bijzonder accuraat doen.

Sterker dan ChatGPT

Uit de prestatietabellen die Anthropic zelf deelt, blijkt dat Opus 14,7 procent sterker op graduaatsniveau redeneert dan GPT-4. De chatbot van OpenAI werd ook geklopt op vlak van wiskunde, codeermogelijkheden, redeneringsvermogen en kennis. Haiku, de kleinste versie van Claude 3, is volgens zijn eigenaars “het snelste en meest kosteneffectieve model op de markt”. Het AI-model zou in staat zijn om een lijvige paper (inclusief grafieken) in minder dan drie seconden te lezen.

anthropic
© Anthropic

Nog volgens Anthropic is Claude 3 in staat om “een brede selectie aan visuele formats, waaronder foto’s, grafieken en (technische) diagrammen te verwerken”. Het kan een grote hulp zijn voor bedrijven die veel pdf’s, flowcharts en presentaties te verwerken krijgen. Ook opmerkelijk is dat Claude 3 content minder snel (onterecht) als schadelijk zal markeren, dankzij een meer genuanceerd begrip van waar de gebruiker om vraagt.

“10 pilaren van correctheid”

Anthropic zegt dat Claude AI aangestuurd wordt door “10 geheime steunpilaren van correctheid”. Claude 3 werd getraind op zowel niet-publieke, interne informatie als openbaar toegankelijke gegevens. Daarvoor gebruikt het bedrijf hardware van Amazon Web Services (AWS), dat onlangs 4 miljard dollar investeerde in Anthropic. Het AI-bedrijf heeft ook wel een samenwerking met Google Cloud.

Claude 3 Opus en Claude 3 Sonnet zijn nu beschikbaar via de API van Anthropic. Haiku zou binnenkort volgen.

Uitgelicht artikel Gemini app Google WS ChatGPT krijgt beter geheugen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business