Nieuws

Starlink maakt satellietverbinding met Galaxy S21 Ultra mogelijk 

Starlink
© Starlink
Starlink heeft een belangrijke doorbraak geforceerd in de missie om smartphonetelefonie via satelliet te commercialiseren. Dat gebeurde met een niet-aangepaste Samsung-telefoon.

SpaceX-CEO Elon Musk laat weten dat zijn bedrijf erin geslaagd is om via de satellietverbinding een piekdownloadsnelheid van 17 Mbps te behalen. Musk deelde een screenshot van die speedtest.

Techneuten die het serienummer van het toestel traceerden, kwamen erachter dat het om een Verizon-model gaat van Samsung Galaxy S21 Ultra (128 GB).

Het experiment toont aan dat het perfect mogelijk is om met de bestaande commerciële satellieten en consumentensmartphones een satellietverbinding tot stand te brengen. Daarvoor heeft SpaceX de voorbije maanden samengewerkt met T-Mobile. Als het experiment opgeschaald kan worden, kan het de basis leggen voor satelliettelefonie in afgelegen gebieden, waar mensen vaak te kampen hebben met een slechte mobiele dekking.

Betere satellieten nodig

Hoewel een pieksnelheid van 17 Mbps volstaat voor audiogesprekken, is dat mogelijk nog niet voldoende voor vlekkeloos videobellen. Voorlopig is het ook nog niet ideaal om apps te gebruiken met veel dataverkeer. Los daarvan is het wel een doorbraak voor consumententelefonie en kan bellen via satelliet in noodsituaties erg van pas komen.

Ook grote fabrikanten als Google kijken al richting satellietverbindingen voor hun toekomstige toestellen. Zo was er de voorbije week een instellingenpagina te zien op een screenshot uit One UI 6.1. Die softwareschil maakt wellicht zijn debuut bij de Galaxy S24-smartphones. Zo zijn er in geval van nood geen partnerships nodig tussen providers en kan de communicatie puur via satelliet verlopen.

Om smartphonetelefonie per satelliet echt praktisch te maken, zullen de datasnelheden wel nog opgedreven moeten worden. Starlink en zijn concurrenten zullen wellicht op zoek gaan naar manieren om de prestaties van hun satelliet te verbeteren via grotere schotels, satellieten met grotere capaciteit en multi-accesstechnologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business