Nieuws

Facebook gebruikt AI om te bepalen welke video’s je ziet

Facebook
© iStock / panida wijitpanya
Om te bepalen welke video's je te zien moet krijgen, gebruikt Meta een AI-systeem. Op die manier blijven gebruikers langer actief op Facebook.

Facebook krijgt het steeds moeilijker om te concurreren met media zoals TikTok en YouTube. Vooral de jongere generaties zitten vaker op platformen waar vooral video’s te zien zijn. Facebook wil daar graag een graantje van meepikken. Om dat beter te kunnen doen, past het platform aan hoe de TikTok-achtige Reels worden voorgesteld.

Reels op Facebook

Reels op Facebook zijn sinds 2022 beschikbaar in België. Het idee is in grote lijnen identiek aan dat van TikTok: het gaat om veelal korte, verticale filmpjes waar je door kan scrollen. Om te bepalen welke filmpjes je te zien krijgt, gebruikt Meta een algoritme. Dat algoritme begrijpt naar welke filmpjes je langer blijft kijken en wanneer je ze leuk vindt en erop reageert. Op basis van die gegevens kan het systeem bepalen welke video’s je leuk zou vinden om daarna te bekijken.

De bedoeling is om gebruikers zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd te houden. Op die manier kan Facebook natuurlijk zoveel mogelijk reclame laten zien. Tom Alison, hoofd van Facebook, liet zich woensdag ontvallen dat het bedrijf daar ondertussen AI voor gebruikt. Het algoritme dat lang gebruikt werd voor Reels werd al door een nieuw, AI-gestuurd algoritme vervangen. Die aanpak blijkt te werken: sinds AI de aanbevelingen maakt, is de kijktijd met 8 tot 10 percent gestegen.

Alle video’s (en meer)

Met andere woorden: op basis van de beschikbare data is het AI-systeem veel beter in staat om goede beslissingen te maken. Daarom breidt Meta het gebruik van het AI-algoritme uit. Niet alleen Reels, maar álle video’s op Facebook zullen binnenkort aangeraden worden door een AI-systeem.

Dat moet uiteindelijk de cijfers van Facebook ten goede komen, maar ook de gebruikservaring flink verbeteren. Alison zegt dat het AI-systeem de aanbevelingen “meer relevant en aantrekkelijk” moet maken. Daar blijft het niet bij: de AI-aanbevelingen zouden veel dynamischer zijn, waardoor video’s beter afgestemd worden op je interesses op dat moment.

Het nieuwe AI-algoritme is slechts het begin: Meta wil de komende jaren alsmaar meer AI in zijn producten integreren. Dat plan maakt onderdeel uit van een technologische roadmap die nu al tot in 2026 reikt. Ook Instagram zal mettertijd AI-functies krijgen, net zoals dat bij Facebook nu al het geval is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business