Fairphone schrapt abonnementen voor smartphones

Fairphone 4
© Fairphone - de Fairphone 4
Fairphone stopt met het aanbieden van abonnementen voor smartphones. Het Nederlandse merk zegt dat het Easy-abonnement bij te weinig consumenten in trek blijkt.

Fairphone Easy was de naam van het phone-as-a-service-abonnement dat het Nederlandse merk in 2022 introduceerde. Sindsdien was het abonnement uitsluitend in Nederland beschikbaar als proef. Als er voldoende vraag naar zou zijn, was het de bedoeling om Easy in meer landen aan te bieden. Daar zal het waarschijnlijk nooit van komen, meldt de elektronicafabrikant in een blogpost.

Menselijk gedrag en emoties

“De klant heeft gesproken”, klinkt het in de aankondiging. “Ondanks lovende recensies van de pers en positieve feedback van klanten, groeide het aantal abonnees niet zo snel als we hadden gehoopt”, vervolgt Fairphone. Volgens de smartphonefabrikant komt dat niet zozeer door de opzet van Easy of de huidige economische situatie: het is menselijk gedrag dat de groei van het aantal leden beperkt.

Mensen zijn gewend aan het kopen van een smartphone, en zien het niet zitten er een te huren, aldus de fabrikant. Mensen zijn tot vijf keer meer geneigd om een telefoon te kopen dan er een te huren. Privacy wordt genoemd als een belangrijke reden, maar in veel situaties lijken emoties een veel belangrijkere rol te spelen. Wat niet meehelpt is dat huren voor veel mensen duurder klinkt dan het kopen van een smartphone.

In de basis is dat ook zo, tot je de mogelijke reparatiekosten voor het scherm of de batterij meeweegt. Een huurmodel is in dat geval goedkoper dan koopexemplaren. Met Fairphone Easy kregen gebruikers één gratis schermreparatie per jaar. Ook hoefden gebruikers zich niet druk te maken over het vervangen van hun smartphone: dat zou na verloop van tijd automatisch gebeuren.

Introductie Fairphone 5

Het vervangen van smartphones leek voor gebruikers echter niet snel genoeg te gaan. Nadat Fairphone de Fairphone 5 had geïntroduceerd, begonnen gebruikers te vragen naar de nieuwste smartphone. Toen daar niet meteen een optie voor was, besloten ze hun abonnement stop te zetten. Uiteindelijk heeft dat mede geleid tot het stopzetten van het Easy-programma.

“We zijn nog steeds een relatief klein bedrijf en gezien onze ambities moeten we zeer kieskeurig zijn over wat we prioriteit willen geven”, klinkt het in de aankondiging. Duidelijk is dat dit besluit op een later moment, als het bedrijf mogelijk meer klanten heeft, herzien kan worden. Tot die tijd kan je in hun winkel terecht voor (goedkopere) refurbished exemplaren van de Fairphone 4.

Uitgelicht artikel Nokia Mobile Nokia adverteert met duurzame smartphone leaseabonnementen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business