Nieuws

Samsung lanceert Galaxy A55 en Galaxy A35

Samsung Galaxy A
© Samsung
Samsung heeft maandag de Galaxy A35 en Galaxy A55 geïntroduceerd. Beide Galaxy A-modellen zijn vanaf 11 maart beschikbaar in België, vanaf respectievelijk 379 en 479 euro.

Nadat beide toestellen meermaals in geruchten opdoken, heeft Samsung de Galaxy A55 en Galaxy A35 op maandag 11 maart officieel geïntroduceerd. Ze volgen de Galaxy A34 en A54 op, die Samsung vorig jaar introduceerde. Het design van de toestellen is vrijwel ongewijzigd gebleven. Wel krijgt de Galaxy A55, het topmodel in de Galaxy A-reeks, ditmaal een aluminium frame en een glazen achterpaneel. Het frame van de Galaxy A35 is nog steeds van plastic.

Nieuw op de Galaxy A-modellen is het “Key Island”. Hierop plaatste Samsung zowel de power- als volumeknoppen. Volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant maakt het verhoogde plateau de knoppen toegankelijker. Voorheen moesten gebruikers hier vaak naar zoeken. We vragen ons wel af hoeveel de gebruiker van dit ‘eiland’ merkt als er een hoesje omheen zit.

Samsung Galaxy A55
© Samsung

Vision Booster-functie

Qua formaat zijn de Galaxy A55 en Galaxy A35 identiek. Beide smartphones hebben een 6,6-inch-amoledscherm met “Vision Booster”. Volgens Samsung zorgt deze functie ervoor dat het oledscherm duidelijk en helder blijft onder verschillende lichtomstandigheden. Met andere woorden: als je het scherm in direct zonlicht activeert, wordt de helderheid verhoogd om de leesbaarheid te verbeteren. Verder bieden de schermen een Full HD-resolutie en een 120Hz-beeldverversing.

Onder de motorkap

Op processorvlak zijn de toestellen wel van een andere klasse. De Galaxy A55 wordt aangedreven door de Exynos 1480-chipset, de nieuwste middenklasse-chip van Samsung, met een GPU van AMD. De A35 heeft de chipset uit de A54, Samsungs Exynos 1380. De Galaxy A35 heeft standaard 6 GB RAM, terwijl de Galaxy A55 8 GB RAM heeft. Dit kan worden geüpgraded naar 8 GB op de A35 en 12 GB op de A55. De A35 heeft maximaal 128 GB opslag, terwijl de duurdere A55 128 GB opslag heeft als instapmodel.

Uitgebreid camerapakket

Beide Galaxy A-modellen hebben een 50MP-hoofdcamera en een 5MP-macrocamera. De resolutie van de foto’s van de groothoek- en selfiecamera’s is echter anders. De Galaxy A55 heeft een 12MP-groothoek- en 32MP-selfiecamera, terwijl de A35 respectievelijk 8MP- en 13MP-sensoren heeft. Samsung claimt dat “geavanceerde AI Image Signal Processing (ISP)” op de A55 zorgt voor indrukwekkende opnames van landschappen bij weinig licht. De A35 heeft deze AI-functies niet. Beide modellen beschikken wel over optische beeldstabilisatie (OIS) en digitale stabilisatie (EIS).

Intelligente bescherming

In zijn aankondiging spreekt Samsung ook over enkele nieuwe beveiligingsfuncties voor de Galaxy A-serie. Het gaat dan specifiek om de Auto Blocker-software die schadelijke app-installaties kan tegenhouden. De software voert ook app-beveiligingscontroles uit en kan de installatie van software via de usb-aansluiting blokkeren. Daarmee steekt Samsung een stokje voor “Juice jacking”, waarbij hackers malware installeren op publieke usb-oplaadstations. Als je je telefoon hiermee verbindt, wordt de malware op je telefoon geïnstalleerd.

Nieuw is ook de Privacy Sharing-functie voor Quick Share. Hiermee kunnen privébestanden met end-to-endversleuteling (E2EE) worden gedeeld.

De fabrikant maakt tot slot bekend dat de Galaxy A55 en Galaxy A35 tot maximaal vier OS-upgrades en vijf jaar aan beveiligingspatches krijgen.

Prijzen en beschikbaarheid

Zowel de Samsung Galaxy A55 als de Galaxy A55 zijn vanaf 11 maart in de Belgische winkels verkrijgbaar. De prijzen, opslagvarianten en keuropties zijn:

Galaxy A35

  • 128 GB/6 GB – 379 euro
  • 128 GB/8 GB – 449 euro

Galaxy A55

  • 128 GB/8 GB – 479 euro
  • 256 GB/8 GB – 529 euro

Beide modellen komen beschikbaar in vier kleuren, onafhankelijk van de gekozen opslagvariant: Awesome Iceblue, Awesome Navy, Awesome Lilac en Awesome Lemon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business