Nieuws

Apple koopt AI-startup die productieprocessen optimaliseert

iPhone 15 Wonderlust lancering
© iStock / Wachiwit
Apple kocht eerder dit jaar een AI-startup die zich voornamelijk bezighoudt met het optimaliseren van productieprocessen.

Tussen technologiebedrijven is een heuse AI-wedloop aan de gang. Elke fabrikant wil zijn producten zo snel mogelijk van zoveel mogelijk AI-functies voorzien. Daarvoor moeten toepassingen ontwikkeld worden en is personeel nodig. Overnames vormen een interessante manier om die toepassingen en dat personeel binnen te halen. Het is om die reden dat Apple DarwinAI koopt.

Stroomlijnen van productie

DarwinAI houdt zich voornamelijk bezig met het stroomlijnen van productieprocessen. Daarvoor gebruikt het bedrijf een AI-systeem dat componenten in de gaten houdt met camera’s. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Apple de startup om die reden inlijft. In plaats daarvan lijkt de overname vooral iets te maken te hebben met de snelheid en rekenkracht van AI-modellen.

Naast het optimaliseren van productieprocessen houdt DarwinAI zich namelijk ook bezig met de verbetering van AI-algoritmes. Daarbij is het zaak om de taalmodellen kleiner en sneller maken. Dat kan tal van voordelen hebben: zo wordt het mogelijk om ook AI-taken op iPhones te draaien, maar worden de datacenterkosten voor niet-lokale AI-vragen ook flink de kop ingedrukt. Apple zou zijn AI-functies lokaal op de iPhone willen laten draaien, en zou de expertise van DarwinAI hierin goed kunnen gebruiken.

Via LinkedIn

Zowel DarwinAI als Apple deelden het nieuws van de overname niet mee. Bloomberg rapporteert dat het AI-bedrijf werd overgenomen op basis van LinkedIn-profielen. Daar wordt duidelijk dat DarwinAI-werknemers de afgelopen weken naar Apple verhuisden. De overname dateert dan ook van eerder dit jaar. Bij de iPhone-fabrikant zeggen ze alleen dat ze “van tijd tot tijd kleine technologiebedrijven kopen”, maar willen ze verder geen details kwijt over het doel van de overname. Vast staat wel dat ‘van tijd tot tijd’ bij Apple synoniem is voor ‘behoorlijk vaak’. Geen enkel technologiebedrijf kocht de afgelopen tien jaar meer AI-startups dan Apple. Dat het merk zich tot nu toe een beetje op de achtergrond houdt als het om AI gaat, is dan ook opmerkelijk te noemen.

AI op je iPhone

Over AI-functies op iPhones: die zouden voor later dit jaar zijn. Naar alle verwachting lanceert Apple AI-functies met iOS 18. Dat OS wordt later dit jaar voorgesteld. Of gebruikers meteen toegang zullen hebben tot alle functies is niet geweten.

Uitgelicht artikel headset Tim Cook bevestigt: AI op komst voor iPhones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business