Nieuws

Tim Cook bevestigt: AI op komst voor iPhones

headset
© iStock / frantic00
Geruchten hebben het al langer over AI voor iPhones, maar vanuit Apple zelf bleef het stil. CEO Tim Cook bevestigt dat eraan AI gewerkt wordt.

Voor Apple is het moment aangebroken om de eerste kwartaalresultaten voor fiscaal 2024 met investeerders te delen. De iPhone-maker liet de gelegenheid niet onbenut en nam ook extra nieuws mee voor zijn investeerders. Voor het eerst bevestigde CEO Tim Cook dat Apple aan generatieve AI-functies werkt. De functies zouden later dit jaar tevoorschijn komen.

Eerst werken, dan praten

De Apple-CEO zei daarbij dat het bedrijf intern stevig doorwerkt aan die AI-toepassingen. Geweten is dat Cupertino aan een eigen taalmodel werkt. Dat project staat momenteel bekend onder de naam Ajax, maar veel meer is er niet over geweten. Dat er zo weinig geweten is over AI bij Apple heeft volgens Cook vooral te maken met de werking bij Apple: “Onze modus operandi is altijd geweest om werk te doen en dan over dat werk te praten, en niet om op onszelf vooruit te lopen. Daar houden we in dit geval ook aan vast”.

Kortom: terwijl Google en Samsung AI in hun smartphones integreerden, bleef Apple op de achtergrond werken aan de AI-integratie voor iPhones. De vruchten zouden zich later in 2024 afwerpen. Op basis van wat Tim Cook te vertellen had, zal dat gebeuren bij de lancering van iOS 18, tijdens WWDC 2024. Dat evenement vindt steevast plaats in juni, waardoor je tegen deze zomer AI-functies op je iPhone mag verwachten. Of het bedrijf dan al een volledig gamma aan AI-functies kan voorleggen is niet geweten. Het is goed mogelijk dat Apple een aantal functies achter de hand houdt voor de lancering van de iPhone 16 in september.

Platformen en functies

Wat Tim Cook niet vertelde, was hoe de Apple-AI er ongeveer zou uitzien. Momenteel ziet het ernaar uit dat de AI van Apple vooral in Messages bruikbaar zal zijn om berichten samen te vatten en om slimme, door AI samengestelde, automatische antwoorden te versturen. Ook in Apple Music, Pages en Keynote zou Apple AI-functies verwerken.

Nog zo’n vraag die onbeantwoord blijft: naar welke platformen komt de AI van Apple? Dat de tool naar iPhones komt lijkt een waarschijnlijkheid, maar over Macs en iPads wordt zelden gesproken. Nochtans zouden ook die apparaten baat kunnen hebben bij AI-integraties. Of AI ook naar andere Apple-apparaten komt, dat vertelt Tim Cook pas deze zomer.

Uitgelicht artikel siri genderneutraal woke Apple wil Siri slimmer maken en dat kost elke dag miljoenen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business