Nieuws

Apple wil Siri slimmer maken en dat kost elke dag miljoenen

siri genderneutraal woke
© iStock / Wachiwit
Siri, de spraakassistent van Apple, is niet altijd de slimste. AI zou dat binnenkort kunnen veranderen.

Zo goed als elke technologiereus heeft tegenwoordig een eigen AI-programma op poten staan. Microsoft heeft bijvoorbeeld Windows Copilot, terwijl Google uitpakt met chatbot Bard en heel wat andere AI-toepassingen. Ook Amazon en Meta zijn volop bezig met AI. Van alle The Big Five-leden is er dus maar ééntje afwezig: Apple. Daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.

AI voor de klantendienst

Volgens The Information geeft Apple momentele namelijk veel geld uit aan AI. Héél veel geld: het budget voor het ontwikkelen van AI-toepassingen zou met “miljoenen dollars per dag” uitgebreid zijn. De iPhonefabrikant zou die toepassingen willen inzetten voor de gebruikers van Apple-toestellen – of zoals wij het zouden noemen: om Siri eindelijk wat slimmer te maken.

Tot nu toe liet Apple zich nog niet echt horen als het om AI ging, ook al integreren meeste technologiebedrijven tegenwoordig een of andere vorm van generatieve AI in hun producten. In juli kon Bloomberg al gewag maken van wat ze toen “Apple GPT” noemden – een groot taalmodel dat Apple zelf samenstelde. Officieel heet het ‘Ajax’, maar het ziet er naar uit dat Apple lang niet wist wat ze met dat model konden doen, behalve inzetten voor de Apple Care-klantendienst.

Complexe taken voor Siri

Inmiddels stelde Apple een team samen dat zich op conservationele AI-toepassing focust. John Giannandrea, die eerder van Google naar Apple kwam om Siri te verbeteren, staat aan het hoofd van de afdeling. Dat Siri iets met de AI-investeringen te maken heeft is dus zo goed als zeker. Verder lijkt het erop dat ook de “Opdrachten”-app meegenomen wordt in de AI-integratie. Op die manier zou je van Siri binnenkort meer kunnen vragen dan alleen de meest simpele zaken en dus ook complexere taken kunnen uitvoeren.

Siri zal morgen wel nog geen IQ-sprong krijgen. Volgens The Information zou Apple pas volgend jaar, in nieuwe software, daadwerkelijk AI gaan gebruiken. Het wordt dus nog een duur schooljaar voor Siri. Of het zijn vruchten afwerpt, zal later blijken.

Uitgelicht artikel ChatGPT ChatGPT-app op iOS ondersteunt Siri na update
appleiphonemacbookssirispraakassistenten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals