Nieuws

Google wil Assistant omvormen tot generatief AI-systeem zoals Bard

Google Assistant
© Google
Google heeft nu twee AI-assistenten: Assistant en Bard. De zoekmachinegigant wil echter blijven inzetten op zijn spraakassistent.

Toen OpenAI met ChatGPT kwam en Microsoft een tijd later Bing op de markt bracht, was Google nergens te bespeuren. Met Bard, dat sinds enkele weken ook in Europa beschikbaar is, sluit het zoekmachinebedrijf achteraan de rij aan.

Niet dat Google daarvoor al niet met AI bezig was: integendeel. Systemen als Siri, Amazon Alexa en Google Assistent gebruiken al langere tijd ‘AI’, al gaat het om een andere, simpelere variant dan wat we in de verschillende chatbots zien terugkomen. Google Assistant verstaat hetgeen je zegt en kan, op basis van je vraag, verschillende outputs genereren. Zo kan je vragen waar er een tankstation of laadpaal te vinden is, maar ook waar je lekker Chinees kan eten.

Google Assistant zal zo’n vragen interpreteren als een aantal factoren waar het tegelijkertijd rekening mee moet houden. Zo kan het systeem meteen op zoek gaan naar een laadpaal in je buurt, op basis van je locatiegegevens. Weliswaar zijn het indrukwekkende systemen die hun nut al meermaals bewezen hebben, maar over échte AI-systemen kan je in dit geval eigenlijk niet spreken. Daar wil Google echter verandering in brengen.

Google Assistant maakt kennis met Bard

Google wil zijn Assistant bijwerken met een groot taalmodel (LLM). Die taalmodellen vormen bijvoorbeeld ook de motor voor systemen als Bard, Bing en ChatGPT. Uit een interne mail, die Axios kon inkijken, blijkt dat Google een aantal organisationele veranderingen wil doorvoeren om Assistant kennis te doen maken met een taalmodel.

De vraag is alleen wat voor praktisch nut zo’n integratie precies heeft. Assistant – en andere systemen die erop lijken – blinken nu al uit in het uitvoeren van simpele taken. Wil je ergens naar navigeren, een timer zetten of de lichten thuis uitdoen? Het zijn allemaal zaken die een generatief AI-systeem nu niet kan. Dat zou binnenkort, over enkele maanden, wel eens anders kunnen zijn.

Van één van de eerste AI-functies hebben wel we al een glimp kunnen opvangen. Google Assistant zou binnenkort al in staat moeten zijn om volledige webpagina’s samen te vatten. De AI-veranderingen zullen in eerste instantie beschikbaar komen op je smartphone. In een later stadium zouden ook de assistenten die je vanop smarthome-apparatuur activeert ook aan de slag moeten kunnen met een taalmodel.

Uitgelicht artikel Google Chrome Google Assistant vat weldra webpagina’s voor je samen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business