Nieuws

Apple komt in 2024 met AI voor iPhones

Apple AI
© Unsplash / Freestocks
Apple is dé laatkomer als het om AI gaat. In 2024, lang na Microsoft, Samsung en Google, komt het bedrijf met AI-functies voor iPhones.

Zo goed als elke software- en hardwarefabrikant kwam het afgelopen jaar met één of ander AI-product op de proppen. Apple houdt zich angstvallig stil: pas in 2024 maakt de wereld kennis met het AI-aanbod van de iPhone-fabrikant. Stilaan begint duidelijk te worden hoe dat systeem eruit moet zien.

Apple-analist Mark Gurman schat namelijk dat het bedrijf, twee jaar na de lancering van ChatGPT, met een eigen AI-systeem zal komen. Daarmee bestendigt Apple de positie als AI-laatkomer: naast OpenAI bieden bedrijven als Microsoft en Google al een hele tijd AI-toepassingen. Naar verluidt wil Apple de AI-ontwikkelingen pas tijdens WWDC 2024 uit de doeken doen, samen met de lancering van iOS 18. Met andere woorden: vanaf juni 2024 kan met zekerheid gezegd worden wat de Apple-AI precies zal bieden.

Ajax

Tot dan kan alleen gespeculeerd worden wat de iPhone-maker allemaal weet te bereiken. Dat het merk achter de schermen aan een AI-systeem werkt is evenwel een zekerheid. Sinds 2023 wordt er gewerkt aan een eigen taalmodel, dat het bedrijf ‘Ajax’ noemt. Volgens Gurman zal dat model ingezet worden voor een aantal verschillende taken.

Apple zou het AI-systeem bijvoorbeeld willen inzetten voor automatische samenvattingen van teksten in apps als Pages en Keynote. Verder moet ook automatisch aanvullen van tekst beter gaan functioneren na de AI-integratie. De verwachting luidt bovendien dat Apple de digitale assistent Siri een pak slimmer zal maken. Doet het dat niet, dan dreigt Apple verder achterop te geraken: Google introduceert namelijk AI voor hun Assistant, terwijl OpenAI met een eigen ChatGPT-assistent komt. Tot slot zou het AI-systeem van Apple ook in de Music-app geïntegreerd worden. Daar moet het taalmodel zorgen voor betere aanbevelingen, zodat het makkelijker wordt om afspeellijsten samen te stellen.

Gefaseerde uitrol

Wellicht worden niet al die AI-integraties op hetzelfde beschikbaar gesteld, maar krijgen ze een gefaseerde uitrol. Volgens Gurman kan het nog tot 2025 duren vooraleer Apples volledige AI-aanbod op punt staat.

Uitgelicht artikel siri genderneutraal woke Apple wil Siri slimmer maken en dat kost elke dag miljoenen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business