Nieuws

Tesla wil onderhoudsvrije EV lanceren

Tesla Model 3
© Tesla
Tesla lijkt werk te maken van een 'Zero Service'-team, waarmee het onderhoud wil elimineren. Het Amerikaanse merk zet al langer in op het verminderen van de onderhoudskosten.

“De beste service is geen service”, heeft Tesla-topman Elon Musk in het verleden meermaals gezegd. Elektrische auto’s vereisen al een stuk minder onderhoud dan conventionele auto’s, maar onderhoudsvrij zijn ze niet. Je moet nog altijd regelmatig de banden en schokdempers laten vervangen en ook de remmen kunnen niet al te lang zonder onderhoud. Toch wil Elon Musk toewerken naar een EV die geen onderhoud vereist, zo ontdekte Electrek via een carrièrepagina van de autofabrikant.

Zero Service-team

Tesla is namelijk op zoek naar een manager die het ‘Zero Service’-team gaat overzien. Dat team moet “kansen identificeren” om de “kwaliteit, betrouwbaarheid en onderhoudsgemak” van Tesla’s te verbeteren. Ook schrijft het merk in de vacature dat de manager verantwoordelijk is voor “het traceren en elimineren van de redenen waarom onze auto’s onderhoud nodig hebben”.

Een ‘onderhoudsvrije’ auto klinkt voorlopig nog als toekomstmuziek. Wel is de kans groot dat Tesla zijn EV’s zo wil gaan ontwerpen dat ze onderhoudsarm zijn. Hiervoor zou het andere materialen kunnen gebruiken die minder onderhevig zijn aan slijtage. Verwacht echter niet dat dit proces morgen al is afgerond: het project is er waarschijnlijk een van de lange adem.

Onduidelijk is ook of zulke oplossingen alleen naar nieuwe Tesla’s komen. In de vacature noemt de automaker dat de manager onder andere samenwerkt met softwareteams. Mogelijk wil het merk ook via OTA-updates voor zijn EV’s de levensduur van componenten verbeteren.

Massaal afgekeurde EV’s

Het Duitse TÜV was eerder in ieder geval nog niet overtuigd over de kwaliteit van Model 3’s. Ze worden massaal afgekeurd in de Duitse autokeuringen. Met name de slijtage aan de remmen en ophanging viel de Duitse keuringsinstantie negatief op. Dat ze zoveel slijtage vertonen komt deels overeen met de hoge kilometerstanden. EV’s worden immers vaak gebruikt voor lange ritten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business