Nieuws

Chrome op Android gaat je tabbladverzameling inperken

Google Chrome
© Unsplash / Charles Deluvio
Google Chrome op Android krijgt binnenkort mogelijk een “opruimen”-functie voor gebruikers met nogal grote tabbladverzamelingen.

Google Chrome stimuleert gebruikers al langer om het teveel aan geopende tabbladen te sluiten. Zo toont Chrome op Android vanaf honderd of meer geopende tabbladen geen cijfer meer, maar enkel een smiley. Vier jaar geleden werkte Google ook aan een suggestiesysteem voor Chrome dat gebruikers zou adviseren welke tabbladen ze konden afsluiten. Daar is het echter nooit van gekomen. Toch lijkt het de browserontwikkelaar nog steeds aan het hart te gaan dat sommige mensen zoveel tabbladen verzamelen. Een nieuwe functie moet die verzameling automatisch terugbrengen.

Automatisch tabbladen archiveren

Google werkt namelijk aan een Chrome-functie die lang niet geopende tabbladen automatisch gaat archiveren. Gebruikers kunnen vervolgens het tabbladarchief bezoeken om de pagina’s definitief te sluiten of ze uit het archief te halen. Mogelijk kunnen gebruikers er ook voor kiezen om de pagina’s automatisch te laten verwijderen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk.

De geautomatiseerde archiveerfunctie moet in elk geval een einde brengen aan het hamsteren van tabbladen. Dit moet niet alleen meer rust bieden, maar er ook voor zorgen dat tragere telefoons de gevraagde rekenkracht van Chrome kunnen overzien. Des te meer tabbladen je geopend houdt, des te meer werkgeheugen en rekenkracht Chrome ook nodig heeft. Het enige nadeel is dat deze functie een einde brengt aan de Chrome-smiley – die zal je, tenzij je heel hard je best doet, niet vaak meer zien.

Chrome-update voor Android

De opruimfunctie wordt momenteel nog ontwikkeld. Hierna zal de functie eerst getest worden in de bètaversies van Google Chrome op Android. Je kan de functie dan vinden onder een Chrome-flag (#ANDROID-TAB-DECLUTTER). Wanneer de browserontwikkelaar de functie naar de stabiele Chrome-versie wil brengen, is niet geheel duidelijk. Meestal duurt dat wel enkele weken tot maanden.

9to5Google verwacht dat de functie op zijn vroegst in mei wordt uitgerold, met Chrome 125. Dat is wel een optimistische tijdlijn: een uitrol in of na de zomer is meer voor de hand liggend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business