Nieuws

Microsoft Edge laat binnenkort RAM-gebruik begrenzen

Microsoft Edge
© Microsoft
Browsers gebruiken enorm veel RAM, wat een probleem kan zijn voor andere programma's of games. Microsoft Edge pakt het probleem nu aan.

Pc’s en laptops hebben steeds meer RAM-geheugen nodig. Dat ligt deels aan besturingssystemen, die alsmaar meer RAM nodig hebben om te draaien. Ook browsers, waaronder Microsoft Edge, kunnen er wat van en gebruiken flink wat RAM. Dat zorgt er onder andere voor dat je vlot kan schakelen tussen tabs. Niet genoeg werkgeheugen? Dan zal je haperingen zien wanneer je schakelt tussen tabs.

Het hoge geheugenverbruik van browsers kan vervelend zijn: andere toepassingen hebben dat geheugen namelijk ook nodig. Daardoor worden andere programma’s, zoals games, vertraagd. Met een nieuwe functie zal Microsoft Edge je laten instellen hoeveel RAM de browser mag gebruiken. Daarvoor komt een nieuwe schakelaar naar de instellingen van de browser, onder het kopje ‘Systeem en prestaties’.

Schuifschakelaar voor RAM

De functie zal nog niet zichtbaar zijn in je eigen browser, maar werd ontdekt door browseronderzoeker Leopeva64. Die toont dat er een schuifschakelaar komt, waarmee je het RAM-gebruik van Edge kan begrenzen. Daarnaast komt er ook een optie waarmee je kan kiezen wanneer die limiet gehanteerd wordt. Bots je vaak op prestatieproblemen? Dan kan het een goed idee zijn om voor ‘altijd’ te kiezen. Heb je die extra RAM vooral nodig om te gamen? Dan kan je de RAM-begrenzing enkel tijdens het gamen laten toepassen.

Afbeelding via Leopeva64.

Indien je browser te weinig RAM beschikbaar heeft, zal dit de prestaties schaden. Microsoft waarschuwt hiervoor terwijl je de instellingen bepaalt. Bij minder dan 3 GB RAM waarschuwt de browser voor slechte prestaties.

Efficiëntere browser

Microsoft is al enige tijd in de weer om Microsoft Edge efficiënter te maken. In de browser zitten allerlei functies ingebouwd die het RAM- en batterijverbruik kunnen verminderen. Dat gebeurt door ongebruikte tabbladen in ‘slaapmodus’ te zetten. Zien hoeveel energie en geheugen je bespaart, kan via het Browser Essentials-tabblad. Dat vind je rechts bovenaan in de browser, onder het hartvormige icoontje. Binnenkort zal Edge daar ook het RAM-verbruik tonen, zodat je taakbeheer niet meer hoeft te openen.

In het Browser Essentials-venster kan je allerlei gegevens over de browser bekijken.

Let wel: de functies zitten momenteel enkel in het Canary-kanaal, de minst stabiele versie van de browser. Het kan dus wel nog een tijdje duren voor de nieuwe functies in je browser verschijnen. Tot dan kan je in ieder geval de batterij van je laptop sparen met de ingebouwde efficiëntiemodus.

Uitgelicht artikel Edge Microsoft Edge-extensies konden ongemerkt data verzamelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business