WhatsApp maakt vergrendelde chats eindelijk veiliger

WhatsApp
© iStock / stockcam
WhatsApp werkt aan een update voor chatvergrendeling op gekoppelde apparaten. Hierdoor zouden vergrendelde gesprekken op je primaire telefoon ook elders worden vergrendeld.

WhatsApp introduceerde vorig jaar de mogelijkheid om gesprekken te vergrendelen. Zo kan je een gevoelig gesprek afschermen voor ongewenste indringers. Met name voor diegenen die nogal eens hun smartphone uitlenen, is dat een handige toevoeging. Perfect is de functie echter niet: als je een toestel koppelt aan je primaire telefoon, is zo’n gesprek gewoon zichtbaar zonder vergrendeling. Tenzij je het gesprek daar zelf nog vergrendelt, blijft de inhoud zichtbaar. Dat zal je vervolgens op elk te koppelen apparaat moeten doen.

Ontgrendelen met geheime code

Wordt je telefoon plotseling gestolen, dan kunnen de berichten dus mogelijk alsnog worden ontcijferd. Je hebt zodoende dus vrij weinig aan de Chatvergrendeling-functie. Volgens WaBetaInfo wordt hier wel aan gewerkt.

De geruchtenmaker schrijft dat WhatsApp aanvullende authenticatiemaatregelen in de functie wil verwerken. Die zijn specifiek gericht op gekoppelde apparaten. Om een gesprek daar te ontgrendelen zou je voortaan een ‘geheime code’ moeten invoeren. Die code moet je eerst op je primaire telefoon instellen, meldt de chatdienst in een melding.

Kortom: zonder geheime code kom je voortaan niet meer in de gesprekken. Dit betekent ook dat de chatdienst voortaan de vergrendelde gesprekken synchroniseert. Deze verschijnen, zoals gewoonlijk, bovenaan het startscherm onder ‘Vergrendelde gesprekken’. Het zal niet mogelijk zijn ze te ontgrendelen met een gezichtsscan, vingerafdruk of een pincode.

Functie in ontwikkeling

WaBetaInfo schrijft dat Meta de functie nog in ontwikkeling heeft. De eerste aanwijzingen hiervoor vond de nieuwsblog in bètaversie 2.24.8.4 van WhatsApp voor Android. Het duurt mogelijk nog wel een tijdje voordat de daadwerkelijke uitrol plaatsvindt. In de tussentijd zullen ook gebruikers op iOS de functie kunnen testen via TestFlight.

Tot die tijd is het aan te bevelen om gevoelige gesprekken op gekoppelde apparaten te vergrendelen. Dit werkt net zoals op je smartphone: houd een gesprek lang ingedrukt en kies de optie ‘gesprek vergrendelen’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business