Spotify lanceert zelf te creëren AI-afspeellijsten

Spotify logo
© Unsplash / Alexander Shatov
Spotify laat gebruikers voortaan afspeellijsten creëren met generatieve AI. Ze hoeven hiervoor enkel een prompt in te voeren: AI zet het vraagstuk om in een bijpassende afspeellijst.

Voor Spotify is het niet de eerste keer dat ze AI inzetten. Vorig jaar lanceerden ze al de ‘AI DJ’, die net als een reguliere DJ muziek selecteert op basis van jouw favoriete genres, artiesten, enzovoort. De AI DJ was vooral bedoeld om gebruikers te helpen nieuwe muziek te ontdekken. Generatieve AI ontbrak tot op heden echter in Spotify, tot 7 april. Sindsdien kunnen Spotify-gebruikers in Australië en het Verenigd Koninkrijk met AI nieuwe afspeellijsten aanmaken, mits ze beschikken over een Spotify Premium-abonnement.

Prompts sturen de AI

Net zoals bij AI-chatbots van Google, Microsoft en OpenAI, kan je bij Spotify ‘prompts’ invoeren. Hiermee geef je je voorkeuren aan, zoals artiesten, locatie, genre, stemming, jaartal en meer. Je kan zelfs details als activiteiten, kleuren en emoji toevoegen. De muziekstreamingsdienst geeft wel mee dat prompts met elementen zoals artiesten, genres, stemmingen en jaartallen de beste resultaten opleveren.

Spotify AI Playlist
© Spotify

Gebruikers hoeven niet alle elementen te gebruiken. Spotify benadrukt dat het ook niet uitmaakt hoeveel ervaring je hebt met het maken van afspeellijsten. “Of je nu een beginner of een expert bent, AI Playlist combineert onze krachtige personalisatietechnologie met AI om de perfecte muzikale mix speciaal voor jou te creëren”, klinkt het in de persaankondiging.

Kortom: de afspeellijsten worden niet alleen gegenereerd op basis van de prompt. De muziekstreamer kijkt ook naar je muziekvoorkeuren uit het verleden en voegt deze samen om de beste AI-afspeellijsten te creëren. Voor het verwerken van de prompts zegt Spotify gebruik te maken van LLM’s (Large Language Models) die afkomstig zijn van diverse externe partijen.

AI Playlist in bètafase

De AI Playlist-functie bevindt zich nog in de bètafase. Het is nog niet duidelijk wanneer alle gebruikers de AI kunnen gebruiken om afspeellijsten te creëren. De komende maanden worden in ieder geval gebruikt om de AI-ervaringen op Spotify te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business