Nieuws

1 op 7 iPhones komt ondertussen uit India

iPhone india
© iStock / Stockfoo
Apple probeert al lange tijd minder afhankelijk te worden van China, en verhuist de productie van iPhones meer en meer naar India.

Het afgelopen fiscale jaar produceerde Apple voor ongeveer 14 miljard dollar aan iPhones in India. Dat is opmerkelijk, want de productie van de smartphones vond lange tijd uitsluitend in China plaats. Apple probeert zich al langer minder afhankelijk te maken van China, onder meer omwille van geopolitieke spanningen. Daarvoor richt het merk zich tot India, waar nu ongeveer 14% van alle iPhones gemaakt worden.

Met andere woorden: 1 op de 7 iPhones komt uit een fabriek in India, de rest uit China. Dat lijkt niet erg veel, maar is heel wat meer dan vorig jaar. De cijfers tonen vooral aan dat Apple de productie in India flink opdreef. Het merk maakt nog steeds het merendeel van de telefoons in China, maar wist de Indiase productie op één jaar tijd te verdubbelen, bericht Bloomberg.

India als productiecentrum

Behalve geopolitieke spanningen omtrent China, maakt het economische beleid in India een verhuis ook aantrekkelijk. De overheid daar heeft er flink wat geld voor over om hardwarefabrikanten zoals Apple, maar ook Tesla en Google, naar het land te halen. Op die manier kan India zich ontpoppen als heus productiecentrum. Volgens de Indiase overheid zorgt de iPhone-productie in het land voor maar liefst 150.000 jobs bij Apple-leveranciers. Elders in de keten zou de productie nog meer jobs opbrengen.

Het merendeel van de toestellen die in India gemaakt worden, wordt geëxporteerd. In India zijn de Apple-toestellen niet erg populair en haalt het merk een martkaandeel van een kleine 6%. De Indiase bevolking gebruikt veelal telefoons van Chinese makelij, die meestal ook goedkoper zijn. Een groeiende middenklasse en ondersteuning van de overheid zorgen er wel voor dat er nog mogelijkheden openstaan. Dat is anders in China: daar neemt het gebruik van iPhones en andere niet-Chinese technologie net af, onder invloed van de overheid.

Productie wordt verder uitgebreid

Apple maakt al heel wat iPhones in India, maar voorlopig gaat het enkel om standaardmodellen. IPhones 12 tot en met 15 rollen al in India van de band. Die worden vooral gemaakt door Foxconn (67%), dat ook in China produceert, en Pegatron (17%). De overschot komt uit een fabriek van de Tata Group, waar plannen lopen om de een van de grootste iPhone-productielijnen in India op poten te zetten. Het lijkt er dus op dat Apple de productie in India verder wil uitbreiden, zodat het nog minder afhankelijk is van China. Voorlopig komen de Plus- en Pro-modellen van de telefoons wel nog uit China. Dat zou in de toekomst ook nog kunnen veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business