Nieuws

Apple gaat voor privacyvriendelijke, lokale AI-functies in iOS 18

Apple AirPods Pro oortjes
© Unsplash / Victor Carvalho
Apple zal in iOS 18 AI-functies integreren, al gooit de smartphonemaker het over een andere boeg dan de concurrentie.

De combinatie van smartphones en AI is een hot topic. Zo goed als alle fabrikanten doen hun best om AI in hun toestellen te integreren. Dat geldt ook voor Apple, dat als laatkomer AI-functies integreert in iOS 18.

Apple doet in juni, tijdens de lancering van iOS 18, de AI-functies pas uit de doeken. Het ziet er naar uit dat de ontwikkeling van AI-functies niet helemaal loopt zoals gedacht. In Cupertino sleutelen ze namelijk aan een taalmodel met de naam ‘Ajax’. Dat zou allerlei AI-functies gaan aandrijven en Siri slimmer maken. Onlangs raakte echter bekend dat Apple in gesprek was met Google om een aantal AI-functies over te nemen.

Lokale AI

Het zou daarbij gaan om cloudgebaseerde AI, waarbij de berekeningen niet op je apparaat, maar ergens op een server plaatsvinden. Google zou daarvoor het Gemini-AI-model aanleveren, maar die deal lijkt op niets uit te lopen. Apple-analist Mark Gurman schrijft dat Apple aanvankelijk alleen lokale AI-functies brengt. Alle berekeningen die het AI-systeem moet doen, worden dan op je eigen toestel gemaakt.

Dat is een interessante keuze. Geweten is dat Apple onlangs een AI-startup koos die net daarin uitblonk: het kleiner maken van AI-modellen, zodat die lokaal kunnen draaien. Daardoor werken de AI-functies ook als je geen internet hebt, en wordt de snelheid niet beïnvloed door een trage internetverbinding. Verder is lokale AI ook beperkt qua mogelijkheden. De reden daarvoor is simpel: een smartphone kan lang niet zoveel rekenkracht voor de dag brengen als een datacenter.

Beperkt, maar wel privacyvriendelijk

Dat zou Apple kunnen rechttrekken door alsnog cloudgebaseerde AI aan te bieden. Alleen: zo’n systeem heeft het merk zelf nog niet in aanbieding, waardoor het bij iemand anders zal moeten aankloppen. Het lijkt er echter op dat dat aanvankelijk nog niet het geval zal zijn, waardoor de AI-functies in eerste instantie beperkt zullen zijn.

De keuze om AI volledig lokaal te draaien, past in ieder geval wel bij Apple. Doordat er geen communicatie met servers nodig is, is lokale AI veel privacyvriendelijker dan cloudgebaseerde alternatieven.

WWDC: 10 tot 14 juni

Benieuwd naar welke AI-functies allemaal in iOS 18 zitten? Daarvoor moet je nog even geduld hebben tot de Worldwide Developers Conference (WWDC), dat dit jaar loopt van 10 tot 14 juni. Geruchten hebben het momenteel over een verbeterde zoekfunctie met Spotlight en Siri die complexe vragen kan beantwoorden. Verder zou er ook een fotobewerkingstool naar de Foto’s-app komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business