Nieuws

Spotify werkt aan ‘Music Pro’: betere audio en afspeellijsten

Spotify
© Spotify
Het lijkt erop dat de HiFi-component van Spotify 'Music Pro' zal gaan heten. Naast betere geluidskwaliteit, zitten er ook andere functies in.

Muziekstreamingdienst Spotify werkt al langer aan een functie voor meer kwalitatieve audio. De streaminggigant spreekt zelf al sinds 2021 over zo’n HiFi-abonnement, maar liet klanten tot nu toe op hun honger zitten. In 2022 liet Spotify nog weten dat muziek in hogere kwaliteit niet voor meteen was, en verschoof het de plannen naar de toekomst. Die toekomst lijkt nu stilaan aan te breken.

Een zevental maanden geleden berichtte Reddit-gebruiker Hypixely reeds over een aanstaan ‘Supremium’-abonnement. Met zo’n duurder abonnement zouden gebruikers toegang krijgen tot een betere geluidskwaliteit, maar ook meteen een aantal uren gratis naar e-books kuinnen luisteren. Kort nadat de Reddit-gebruiker code in de Spotify-app ontdekte die op zo’n speciaal abonnement wees, werd de code weggehaald. Nu, zeven maanden later, duiken er opnieuw opvallende lijnen code op in de app.

Supplement, geen abonnement

Een van de eerste conclusies die daaruit te trekken valt: ‘Supremium’ is geen ding meer, en zal er ook nooit een worden. Alle verwijzingen naar zo’n Supremium-plan zijn uit de app verdwenen, en vervangen naar Music Pro. Die naamswijziging brengt een aantal veranderingen met zich mee. Het gaat namelijk niet meer om een abonnement, maar om een ‘add-on’ die je aan je abonnement kan toevoegen. Gebruikers kunnen op die manier hun abonnement behouden, maar wel kiezen om een bedrag bij te betalen voor betere geluidskwaliteit. Het is echter niet bekend om wat voor bedrag het precies zal gaan.

Slimme afspeellijsten

Uit de broncode blijkt meteen dat er, naast de verbeterde audiokwaliteit, ook andere functies in Music Pro zitten. Zo krijg je geavanceerde tools om muziek te mixen: zo zal je afspeellijsten automatisch kunnen ordenen op tempo, of op “dansbaarheid”. Met “smart order” zou Spotify er voor zorgen dat de nummers, zowel qua toonaard als tempo, goed op elkaar blijven aansluiten. Daarnaast krijg je ook de optie om muziek te filteren op basis van gevoel en genre. Ook AI-afspeellijsten zijn onderweg naar de app, al is het niet helemaal duidelijk of die voor iedereen beschikbaar zijn, of alleen voor Music Pro-aanhangers.

Music Pro-kwaliteit

De geluidskwaliteit krijgt verder een boost, naar 24-bits FLAC aan een sampling rate van 44,1 kHz. Tijdens het luisteren zou je meteen zicht krijgen op de audiokwaliteit, die je waarschijnlijk ook zal kunnen aanpassen. Tot slot moet je de geluidskwaliteit een boost kunnen geven met “gepatenteerde technologie”. De functie laat je jouw model van oortjes of koptelefoon uit een lijst kiezen, en zorgt ervoor dat het geluid flink verbeterd wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business