Nieuws

Android 15 gaat je accessoires draadloos opladen via NFC

Draadloos opladen via NFC in Android 15
© Unsplash / Joshua O.
Android 15 voegt mogelijk ondersteuning toe om accessoires via NFC op te laden. Erg snel gaat dat overigens niet: draadloos laden via NFC gaat met maximaal 1 watt.

Vrijwel alle vlaggenschiptelefoons ondersteunen draadloos opladen via het Qi-protocol. Dit jaar maakt het nieuwere Qi2-oplaadprotocol zijn entree op Android-smartphones. Ook zul je straks een accessoire kunnen opladen via NFC. Daarvoor wordt nu ondersteuning toegevoegd in Android 15 – onduidelijk is of dit werkt op iedere Android-telefoon met NFC. Google heeft de functie op het moment van publicatie ook nog niet officieel aangekondigd.

Wel heeft de zoekgigant de eerste stappen gezet om draadloos opladen via NFC via Android 15 mogelijk te maken. Dat ontdekte Android Authority in de code van de eerste bèta van Android 15, die Google vorige week heeft uitgebracht. In de code wordt specifiek verwezen naar “NfcCharging”.

Voorlopig is die verwijzing enkel te vinden in de bètaversie van Android 15, maar nog niet in AOSP – de basis van Android. Mogelijk verandert dit pas bij de officiële release van Android 15 in het najaar.

Draadloos opladen via NFC

De ontwikkelaars van de NFC-standaard voegden in 2020 al ondersteuning toe voor draadloos opladen. Sindsdien is de mogelijkheid onbenut gebleven. Voor eindgebruikers is dat geen groot gemis: snel is de oplaadstandaard in elk geval niet. Draadloos opladen via NFC is beperkt tot één watt, een fractie van de 10 tot 15 watt van de Qi-oplaadstandaard.

Kleine accessoires

Met één watt kun je mogelijk accessoires als bluetooth-trackers en stylussen opladen. Voor oortjes en andere draadloze telefoonaccessoires heb je echter al gauw meer energie nodig. Toch zegt het Wireless Power Consortium (WPC), dat de de standaard ontwikkelde, dat het genoeg moet zijn om onder andere oortjes, smartwatches en fitness trackers op te laden.

Desalniettemin is het handig dat Google de functie aan Android toevoegt. Fabrikanten hoeven de functie zo niet zelf te ontwikkelen. Als hun toestellen draadloos opladen via NFC ondersteunen, kunnen ze de benodigde code daarvoor activeren. Vermoedelijk kan de gebruiker daarmee handmatig het draadloos laden via NFC in- en uitschakelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business