Nieuws

iOS 17.4 activeert Qi2 draadloos laden op iPhone 12

iPhone 12
© Unsplash / Thai Nguyen
Ook de iPhone 12 zou voortaan werken met draadloze laders die het Qi2-protocol ondersteunen. Het benodigde stukje software wordt met iOS 17.4 uitgerold.

Het is niet de eerste keer dat Apple Qi2-ondersteuning toevoegt via een iOS-update. In december 2023 kregen de iPhone 13 en iPhone 14 al Qi2 via iOS 17.2. Nu brengt iOS 17.4 deze ondersteuning ook naar de iPhone 12, zo meldt Macworld. Volgens de website kan de iPhone 12 nu met 15 watt worden opgeladen via een draadloze lader die Qi2 ondersteunt.

MagSafe-snelheden via Qi2

Normaliter is die oplaadsnelheid voorbehouden aan MagSafe-gecertificeerde opladers. Opladers die niet gekeurd zijn, kunnen maximaal met 7,5 watt opladen – tenzij het een Qi2-lader is. Deze laders kunnen je iPhone met Qi2-ondersteuning altijd met 15 watt opladen, zonder dat ze eerst gekeurd hoeven te worden door Apple. Als de iPhone 12 op zo’n draadloze lader geplaatst wordt, verschijnt nu de oplaadanimatie die hoort bij de hogere laadsnelheid.

Voorlopig moeten we het doen met de informatie van Macworld. De website voerde naar eigen zeggen testen uit met een Anker Qi2 MagGo draadloze lader. Deze lader lijkt de iPhone 12 dus met 15 watt te kunnen opladen. Officiële berichtgeving van Apple over de komst van Qi2 naar de iPhone 12 is er nog niet, in tegenstelling tot bij de iPhone 13 en 14.

Voordelen van Qi2 draadloos laden

Qi2 is haast identiek aan Apples MagSafe-oplaadstandaard. Net als Apple gebruikt het Wireless Power Consortium (WPC) magneten om de draadloze lader op de juiste plek te monteren. Verder ondersteunt Qi2 dezelfde maximale oplaadsnelheid van 15 watt. De standaarden zijn zelfs zó identiek dat MagSafe-telefoons geschikt gemaakt kunnen worden voor Qi2.

Een groot voordeel van Qi2 is dat het een ‘open’ standaard betreft. Dat wil zeggen: niet Apple maar het WPC beheert de standaard en licenties. Hierdoor mag vrijwel iedereen Qi2-accessoires maken, zolang ze zich aan de standaard houden. De fabrikanten betalen daarvoor een licentiekost aan het WPC. Vervolgens werkt de lader met alle apparaten die Qi2 ondersteunen.

Op dit moment is Qi2 enkel beschikbaar op iPhones. Verwacht wordt dat de Google Pixel 9-serie ook van Qi2 gebruik zal maken. Andere Android-fabrikanten zullen mogelijk dit jaar ook de overstap wagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business