Nieuws

MagSafe komt naar Android via Qi2 oplaadstandaard

iPhone 15
© Apple
MagSafe is wellicht niet geheel het juiste woord. Qi2 is namelijk geen standaard van Apple maar een standaard van het Qi-consortium die ook voor Android-toestellen beschikbaar komt.

Qi2, de nieuwe oplaadstandaard voor draadloos opladen van het Wireless Power Consortium (WPC), draait overigens niet alleen om de MagSafe-functionaliteit. Het WPC stelt dat de laadstandaard in de beginfase oplaadsnelheden tot 15 watt ondersteunt. Als de specificaties van de Qi2-standaard in hun volledigheid zijn vrijgegeven, wordt gewerkt aan “hogere wattages/laadsnelden”.

Over de werking van de MagSafe-functionaliteit in de Qi2-standaard blijft het WPC vaag. Geweten is dat de magneetplaatsing gebaseerd zal zijn op die van MagSafe. Mogelijk leidt dit er dan ook toe dat Qi2-accessoires samenwerken met iPhones die MagSafe ondersteunen. Hoe de standaard in de praktijk ook uitpakt, het concept staat vast: je kan een draadloze oplader met magneten op smartphones aansluiten. Zo hoef je niet meer op te letten of de draadloze lader goed achterop de telefoon aansluit.

Volgens het WPC leidt dit niet enkel tot een betere draadloze laadervaring, maar neemt ook de laadefficiëntie en laadsnelheid ermee toe.

Einde verwarring Qi-standaarden

Waar het WPC ook hoog mee van de toren blaast is dat de standaard verwarring gaat voorkomen. In het verleden bood de Qi-standaard ruimte aan gecertificeerde en niet-gecertificeerde Qi-apparaten. Ze werkten allemaal met dezelfde Qi-opladers, maar de verwarring bleef daarmee overeind. Volgens het consortium moet Qi2 een ‘universele oplaadstandaard voor de hele industrie’ worden.

Apple en Samsung zouden alvast producten onder deze standaard willen uitbrengen. Eerst zullen die accessoires enkel op smartphones werken. Later moet de standaard ook werken voor smartwatches. De eerste producten die Qi2 draadloos opladen ondersteunen verschijnen voor de kerst op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business