Nieuws

TikTok Lite schrapt verslavende reward-to-watch 

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
De Europese Unie heeft de reward-to-watch-feature uit TikTok Lite laten schrappen omdat die "toxisch" zou zijn en "even verslavend als sigaretten".

TikTok-uitgever ByteDance bevestigde het nieuws en heeft laten weten dat het de reward-to-watch feature verwijderd heeft uit TikTok Lite. Dat werd eerder deze maand gelanceerd in Frankrijk en Spanje. De beloningen die gebruikers krijgen voor het bekijken en liken van video’s, kunnen ze omruilen voor punten en voordelen in het echte leven, zoals Amazon-vouchers, of in-app-beloningen via de virtuele TikTok-munt.

Dat zou volgens de EU en commissaris Interne Markt Thierry Breton kunnen leiden tot overmatige schermtijd en kinderen verslaafd maken aan het platform. “Onze kinderen zijn geen proefkonijnen voor sociale media”, zei Breton op X. “Ik neem akte van TikToks beslissing om het beloningsprogramma van TikTok Lite te schorsen in de EU”. Breton voegde daar wel nog aan toe dat ByteDance daarmee nog niet van de toezichthouders verlost is. “De zaken tegen TikTok over het risico op verslaving, lopen verder”, klinkt het.

TikTok en Digital Services Act

“TikTok heeft altijd de intentie om constructief te praten met de Europese Commissie en andere regulatoren”, schrijft het bedrijf op X, onder zijn Policy Europe-account. “We hebben daarom besloten om de beloningsfuncties in TikTok Lite vrijwillig op te schorten en de bezorgdheden die ontstaan zijn aan te pakken.”

Breton had ByteDance eerder deze week al gewaarschuwd door mee te delen dat de EU een formeel onderzoek had geopend naar TikTok en de mogelijke schending van de Digital Services Act (DSA). Die belangrijke wetgeving werd in 2022 gestemd en geeft de Europese regulatoren de mogelijkheid om fors op te treden tegen socialemediaplatformen en consumenten te beschermen.

Bedrijven die de regels overtreden riskeren boetes van wel 6 procent van hun globale omzet. Daardoor zijn zelfs de grootste socialmediabedrijven op hun hoede. De ban op het beloningssysteem van TikTok Lite is het eerste concrete praktijkvoorbeeld. In februari opende de EU nog een formeel onderzoek tegen TikTok en Meta voor hun omgang met privacy en veiligheid van minderjarigen. Volgens The Guardian blijven die zaken lopen.

Uitgelicht artikel tiktok Amerikaanse Senaat keurt ban op TikTok goed

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business