Bluesky lanceert DM-functie met één belangrijk nadeel

Bluesky logo
© Bluesky
Bluesky laat gebruikers nu ook onderling gesprekken voeren via DM's. Daar kleeft momenteel nog wel één belangrijk nadeel aan: de berichten zijn niet versleuteld.

Bluesky kondigde eerder deze maand al aan te werken aan een berichtenfunctie. Deze week is de DM-functie daadwerkelijk gelanceerd, zo blijkt uit een blogpost. De functie werkt zoals we dat gewend zijn van platformen als Instagram of Twitter. Ook het design van de berichtenfunctie heeft wat weg van de DM’s op Twitter. Vooralsnog biedt Bluesky enkel een-op-een-gesprekken: het is dus (nog) niet mogelijk om groepsgesprekken te starten.

Een gesprek starten

Om een gesprek te starten, open je het DM-tabblad in de Bluesky-app via het ‘Chat’-icoontje. Zoek vervolgens de gebruiker waarmee je wilt chatten en stuur het eerste bericht. Het is mogelijk dat je geen bericht kan sturen. Gebruikers kunnen namelijk beperken wie DM’s kan sturen. Deze instellingen vind je ook in het DM-tabblad. Daar heb je drie opties om te kiezen wie je DM’s mag sturen:

  • Iedereen
  • Gebruikers die je volgt
  • Niemand

In dat laatste geval kan niemand jou dus een bericht sturen. In dat geval zal je gesprekspartners dus eerst zelf een bericht moeten sturen.

Geen end-to-end encryptie

Ontvang je een ongewenst bericht, dan kan je dit ook rapporteren via de DM-functie. Bluesky stuurt het bericht dan door naar moderatoren. In “uitzonderlijke gevallen” moet Bluesky je DM’s kunnen openen om een “breder patroon van misbruik” te onderzoeken. Kortom: het socialemediaplatform kan zichzelf toegang verschaffen tot je privéberichten. Volgens Bluesky is deze toegang “extreem beperkt” en wordt het gebruik hiervan nauwlettend gemonitord.

Dit betekent ook dat de eerste versie van de DM-functie geen end-to-end encryptie bevat. Het platform zegt hier wel aan te werken. Wanneer de eind-tot-eindversleuteling wordt toegevoegd, is echter nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business