Nieuws

Googles wachtwoordmanager laat je inloggegevens delen

Google
© Unsplash / Brett Jordan
Je wachtwoord delen met vreemden is ten sterkste af te raden. Binnen je gezin zorgt Google er nu wel voor dat het heel wat veiliger kan.

Wachtwoorden zijn de toegangssleutel tot je online accounts. Het is dus een goed idee om die geheim te houden. Er zijn heel wat wachtwoordmanagers die je daarbij kunnen helpen. Die van Google biedt sinds kort wel een heel opmerkelijke optie: met die wachtwoordmanager kan je nu je wachtwoord delen.

Google liet eerder dit jaar al weten dat er een functie zou komen om je wachtwoord te delen. Die update werd nu uitgerold, als onderdeel van de Play Services-update van mei 2024. Die update verschijnt sinds eerder deze week op allerlei Android-toestellen. In de eerste plek is dat steeds een update voor de Google Play Store, maar Google werkt ook meteen allerlei diensten bij.

Wachtwoord delen met gezin

Ook de wachtwoordmanager wordt dus bijgewerkt. Natuurlijk weet Google dat het geen goed idee is om je wachtwoord zomaar met iedereen te delen. De nieuwe functie staat het dan ook niet toe om je inloggegevens met wildvreemden te delen. Dat zal enkel lukken met personen die je als je familie hebt aangeduid. Je kan die gezinsgroep beheren vanuit de Google Play-app. Daar vind je in de instellingen een tabblad ‘Gezin’. De functie maakt het mogelijk om aankopen te delen, en vanaf nu dus ook wachtwoorden.

In de wachtwoordmanager kan je nu instellen welke inloggegevens je met die gezinsgroep wil delen. Dat moet het makkelijk én veilig maken om dezelfde inlogsleutel met meerdere mensen te delen. Vandaag is het natuurlijk al mogelijk om een paswoord te kopiëren en door te sturen in een chatgesprek, maar echt veilig is die optie natuurlijk niet. Door je wachtwoord te delen vanuit de wachtwoordmanager van Google, kan je die stap overslaan. Iedereen in je gezinsgroep zal de gegevens namelijk in de eigen wachtwoordmanager zien verschijnen.

Op die manier is het makkelijk en veilig om bijvoorbeeld de login voor Netflix of Disney+ binnen je gezin te delen. Pas je een wachtwoord aan? Dan zal het nieuwe wachtwoord meteen voor het hele gezin in de wachtwoordmanager verschijnen. Op die manier kan je voorkomen dat je partner of kinderen plots niet meer ingelogd geraken nadat je het wachtwoord gewijzigd hebt.

Uitgelicht artikel passkeys Google viert wachtwoordloze passkeys op wachtwoorddag

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business