Windows Recall werkt ook op oude ARM-pc’s zonder NPU

Copilot Windows 11
In Amerika zit Copilot rechstreeks in Windows 11, maar hier nog niet. © Microsoft
Windows Recall werkt naar verluidt ook op ARM-pc's zonder ingebakken AI-hardware. Concreet kreeg software-ontwikkelaar Albacore de software werkend op een oude Snapdragon-chipset.

Albacore concludeert via X dat Windows Recall ook werkt op ARM-processoren zonder NPU. De ontwikkelaar zegt dat de Recall-functie controleert of er een neural processing unit aanwezig is. Ontbreekt deze, dan wordt de AI-taak overgedragen aan de CPU. Zelfs zonder AI-processor, zoals vaak wordt verwezen naar de NPU, zou Recall goed blijven werken.

De ontwikkelaar is bezig met een stappenplan om andere gebruikers met ARM-pc’s de functie te laten activeren. Later komt er ook een uitleg voor x86-pc’s, al duurt dat wat langer vanwege softwarematige beperkingen. Microsoft ontwikkelde de software voor ARM-pc’s, waardoor deze nog niet op x86-pc’s werkt. Op termijn zal dit wel veranderen, is het idee. Later dit jaar brengt Intel zijn eerste processoren voor Copilot+-pc’s uit, die gebaseerd zijn op de x86-architectuur.

Vereisten voor Copilot+-pc’s

Naast het ontbreken van de NPU voldeed de testopstelling van Albacore ook niet aan de andere vereisten van Copilot+-pc’s. Computers die dit keurmerk willen dragen, moeten ten minste 40 Tops aan rekenkracht, 16 GB RAM en 256 GB opslagruimte bieden. Daarnaast moeten de laptops beschikken over een batterij die minstens een hele dag meegaat.

Via de methode van Albacore zijn deze vereisten dus niet nodig. De testopstelling had slechts 4 GB RAM en een middenklasse ARM-processor. Voor Windows Recall lijkt dit, volgens de ontwikkelaar, voldoende te zijn. De toekomst zal uitwijzen of ook andere AI-opties hiermee genoegen nemen.

Tijdlijn voor Windows

Windows Recall maakt deel uit van een pakket met AI-functies voor Copilot+-pc’s. Met Recall kan je gebeurtenissen op Windows doorzoeken, inclusief geopende apps en bezochte webpagina’s. Per app en webpagina kan je aangeven of Microsoft je acties mag bijhouden. De tijdlijnfunctie kan ook volledig worden uitgeschakeld. Microsoft benadrukte bij de introductie dat de data van Recall lokaal wordt opgeslagen.

Copilot+-pc’s beschikken ook over een Cocreate-functie voor afbeeldingen en de optie om live ondertiteling te tonen bij onder meer video’s. Volgens Microsoft zijn deze functies niet beschikbaar voor pc’s zonder NPU. Albacore lijkt echter het tegendeel te bewijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business