Nieuws

Waymo roept zelfrijdende taxi’s terug na crash tegen paal

Waymo zelfrijdende auto
© Waymo
Waymo roept zijn zelfrijdende taxi's terug. Dat doet de divisie zelfrijdende wagens van Google vrijwillig, nadat een robotaxi tegen een telefoonpaal crashte.

Een Waymo-taxi was onderweg om een passagier op te pikken, reed een steegje in en crashte daar tegen een telefoonpaal. Er zat op dat moment niemand in de robotaxi en er raakte geen omstanders gewond, zo rapporteert The Verge het ongeval.

De Waymo-auto moest zich een weg banen door een smalle doorgang en bovendien zouden een reeks telefoonpalen er op de rand van de straat staan, in plaats van op de stoep. Een gele lijn gaf aan waar te rijden. Het ongeval gebeurde toen de taxi aan de kant wou gaan staan en amper 8 mijl (12,8 km) per uur reed, met lichte schade als gevolg. Passagier Jericka Mitchell vertelde aan 12News dat ze stond te wachten tot de robotaxi haar zou oppikken, maar die nooit heeft gezien.

Waymo start zelf terugroepactie

Opvallend is dat Waymo zelf een terugroepactie heeft aangevraagd bij de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). De Google-tak voor zelfrijdende technologie had vlak daarvoor al zijn software geüpdatet voor de volledige vloot van 672 robotaxi’s. De update moet een fout oplossen waarbij de paal in kwestie niet als risicovol genoeg werd aanzien en het Waymo-voertuig de harde rand van het steegje niet juist inschatte.

Google startte eerder dit jaar ook al een terugroepactie voor zijn Waymo-auto’s. Toen crashten twee autonome wagens tegen dezelfde pick-uptruck die gesleept werd. Bij dat ongeval moest Waymo vaststellen dat de software het traject en de bewegingen van de truck niet correct kon inschatten. Het systeem zou in de war geraakt zijn, omdat het geen onderscheid kon maken tussen de truck en het voertuig dat erachter gesleept werd.

Los daarvan loopt er bij de NHTSA nog een onderzoek naar minstens 24 incidenten van verkeersovertredingen en ongevallen met Waymo-wagens. Toch is het parcours dat concurrent Rival Cruise aflegde een stuk hobbeliger dan dat van de Google-dochter. Zo was er vorig jaar nog een ernstiger voorval, waarbij een voetganger enkele tientallen meters werd meegesleurd door een robotaxi, nadat de persoon eerst was aangereden door een ander voertuig. Daarop besloot de staat Californië om de licenties van Rival Cruise op te schorten en het bedrijf zette alle robotaxiprojecten on hold.

Connected Carwaymozelfrijdende technologie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals