Netflix overweegt gratis abonnementen mét reclame

Netflix
© Unsplash/Penin
Mogelijk kan je in de toekomst Netflix gebruiken zonder ervoor te betalen. De streamingsdienst overweegt momenteel de introductie van een gratis Netflix-abonnement.

Netflix is de laatste jaren steeds iets duurder geworden. In mei verhoogde de streamingdienst zijn tarieven nog met 1 tot 2 euro. Hierdoor kost het Premium-abonnement nu 20 euro per maand. Wie kiest voor het Standard-abonnement, is 15 euro per maand kwijt. Enkel het Basic-plan kost je nog geen tientje per maand. Volgens Bloomberg overweegt Netflix een flinke prijsdaling voor zijn goedkoopste abonnement, die zou namelijk gratis worden.

Netflix heeft nog geen definitieve plannen voor het gratis abonnement. Mocht het er ooit komen, dan wil het zich richten op landen in Azië en Europa. Netflix zal overigens niet zomaar klanten binnenhalen met een gratis abonnement. Met dit abonnement wil de streamingdienst vooral zijn ‘afzetmarkt’ voor reclame vergroten. Momenteel verkoopt Netflix al wel abonnementen met reclame, maar de klantenbasis hiervan is nog relatief klein. Dit komt mede doordat Netflix dit nog lang niet overal aanbiedt, waaronder in België en Nederland.

Niet interessant voor adverteerders

Hierdoor is Netflix’ reclameplatform nog niet erg interessant voor adverteerders, zeker als je het vergelijkt met concurrenten. Neem bijvoorbeeld YouTube: op jaarbasis weet Google daar zo’n 10,3 miljard dollar aan advertenties voor te verkopen. Netflix is daarentegen goed voor nog geen half miljard dollar. Een gratis Netflix Basic met Ads-abonnement moet die inkomsten flink verhogen, is het idee.

Dat is ook niet het enige probleem waar het bedrijf tegenaan loopt. Zelfs als adverteerders wél flink inzetten op Netflix-reclames, blijkt dat niet altijd succesvol. Het platform blijkt niet altijd in staat om het aantal afgesproken vertoningen te halen. Zodoende moest het platform eind 2022 ook diverse adverteerders terugbetalen.

De streamingdienst hoopt dat zo’n abonnement vooral nieuwe klanten aantrekt, die mogelijk niet bereid zijn een prijzig Netflix-abonnement te nemen, of dit simpelweg niet kunnen betalen.

Uitgelicht artikel Netflix accountdelen Netflix laat je straks naar wens HDR in- en uitschakelen
netflixontspanningstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals