Samsungs Bixby bestaat nog en krijgt straks ook AI

Samsung Bixby AI
© Samsung
Spraakassistent Bixby is ‘alive and kicking’, benadrukt Samsung. Bixby krijgt later dit jaar zelfs zijn eigen AI-functies.

Tezamen met de Galaxy S8-serie introduceerde Samsung in 2017 zijn Bixby-spraakassistent. De assistent moest het opnemen tegen Googles Assistant, maar kon zich slechts met moeite in die strijd mengen. Jaren later is Bixby nog steeds actief – zelfs al hoor je er eigenlijk niets meer over. De komst van AI moet de assistent nieuw leven inblazen, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNBC op basis van uitspraken van Samsung Mobile-topman TM Roh.

“We gaan Bixby verder ontwikkelen met toepassing van Gen AI-technologie”, zei TM Roh tijdens Unpacked in Parijs. Volgens Roh maakt de geüpgradede versie van Bixby gebruik van Samsungs eigen taalmodel (LLM). De topman zei de nieuwe spraakassistent later dit jaar uit te brengen, al is het niet duidelijk of het daarbij gaat om een wereldwijde release. Ook laat Roh in het midden welk type AI-functies we straks mogen verwachten.

De komst van AI moet Bixby vermoedelijk on track brengen om te concurreren met Siri. Apple is van plan zijn spraakassistent begin 2025 te voorzien van AI. Google deed dit al eerder: de Gemini-chatbot dient nu ook als spraakassistent op Android-telefoons. OpenAI introduceerde deze zomer bovendien al zijn eigen AI-spraakassistent met GPT-4. Het multimodale model kan zowel spraak- als tekstinvoer verwerken, en kan op ‘menselijke wijze’ interacteren via spraak.

Meerdere spraakassistenten

Samsung is volgens Roh echter niet van plan zijn Bixby-spraakassistent te verplichten. One UI blijft de mogelijkheid bieden om meerdere spraakassistenten te gebruiken, dus ook die van Amazon (Alexa) en Google (Assistant of Gemini). Bixby zal dus vooral iets slimmer en mogelijk wat handiger worden.

Hopelijk houdt Samsung het uit zijn hoofd om ooit weer een Bixby-knop toe te voegen op zijn telefoons. Die kwam er met de Galaxy S8-serie, waardoor je in één klik de spraakassistent kon activeren. Microsoft heeft zo’n knop alvast wel toegevoegd in Windows: op Copilot+-pc’s is er nu een Copilot-knop om meteen de AI-chatbot te activeren.

aibixbymobielsamsungspraakassistent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals