Introductie Tesla Robotaxi uitgesteld tot oktober

Tesla Model Y
© Tesla
Tesla lanceert zijn Robotaxi niet op 8 augustus, maar pas in oktober. Vermoedelijk heeft de EV-fabrikant meer tijd nodig om de prototypes gereed te maken.

Elon Musk deed eerder dit jaar de belofte dat de eerste Robotaxi op 8 augustus zou verschijnen. Zoals de naam doet vermoeden, moet dit Tesla’s eerste volledig autonome EV worden, die men kan inzetten als taxi. De vraag is echter of de genoemde lanceringsdatum nog klopt. Bloomberg meldt intussen dat Tesla de introductie van de Robotaxi heeft uitgesteld tot oktober.

Eerste autonome Tesla

Waarom Musk’s bedrijf de introductie heeft uitgesteld, is niet geheel duidelijk. Verwacht wordt echter dat dit iets te maken heeft met Tesla’s technologie voor autonoom rijden. Die zou, in tegenstelling tot wat Elon Musk steeds belooft, niet op peil zijn. Kortom: de Robotaxi zou nog niet (in alle gevallen) autonoom kunnen rijden.

Eveneens mogelijk is dat de ontwikkeling van het chassis zelf vertraging heeft opgelopen. Het zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat Tesla er langer over doet om een EV te bouwen dan eerder beloofd. Alle modellen die het Amerikaanse merk tot nu toe heeft uitgebracht, kwamen later op de markt dan beloofd was. Voor de Cybertruck werd de deadline zelfs enkele jaren overschreden. De technologie die vereist is om autonoom rijden mogelijk te maken, kan dit effect enkel nog verder versterken.

Toch hoeft dat niet per se te leiden tot een vertraagde introductie. Dat heeft volgens Bloomberg ook te maken met werkzaamheden aan de eerste prototypes. Die zal Tesla tentoonstellen bij zijn Robotaxi-evenement. Het afwerken van die prototypes zou echter niet lukken voor de deadline van 8 augustus. Vandaar dat Tesla het evenement heeft uitgesteld.

‘Valse beloften’

The Washington Post-journalist Faiz Siddiqui schrijft intussen dat Musks claims over Robotaxi Day op 8 augustus mogelijk niet zonder gevolgen blijven. Een voormalig functionaris van de SEC, de Amerikaanse toezichthouder voor effectenbeurzen, zegt tegen Siddiqui dat Musk aansprakelijk kan worden gesteld voor claims die Tesla niet kan waarmaken. Blijkt het achteraf niet mogelijk om een volledig autonome Robotaxi te ontwikkelen, dan kan de miljardair hiervoor worden aangeklaagd.

Buiten de mogelijke aanklacht, is het Tesla-aandeel fors in waarde gedaald. Voor de sluiting van de beurs daalde de koers met 8,44% (22,23 dollar). Voor beleggers was de komst van de eerste Robotaxi een felle zonnestraal aan het einde van de duisternis. Het EV-merk verkoopt sinds het eerste kwartaal fors minder EV’s. Ook de Cybertruck, waarvan men hoge verwachtingen had, is niet zo succesvol gebleken. Pas in 2025 komt het automerk met nieuwe modellen.

Connected Carevteslatesla robotaxi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen