Nieuws

Android-apps gaan eigenhandig sideloaden blokkeren

Android 16
© Unsplash / Daniel R.
Ontwikkelaars kunnen sinds kort het sideloaden van Android-apps blokkeren via de Google Play Integrity-API. De eerste ontwikkelaars zijn er al mee aan de slag gegaan.

Wanneer je een APK-installatiebestand vanaf het internet downloadt op je smartphone, kan je dat niet zomaar installeren. Google vraagt je namelijk eerst om de installatie van externe bronnen toe te staan. Zodra je dat hebt goedgekeurd, kan je vrij apps sideloaden, al heeft Google wel een maatregel bedacht om die vrijheid te beperken. De Google Play Integrity-API staat bepaalde ontwikkelaars namelijk toe om het sideloaden op Android volledig te blokkeren.

Gebruikers die apps van deze ontwikkelaars sideloaden, kunnen ze simpelweg niet gebruiken. Na het openen van zulke apps verschijnt er een scherm met de tekst: “Download deze app via Play”. Vlak daaronder vind je nog een knop om de app te downloaden, maar een kruisje om dit scherm te sluiten is er niet. De enige manier om van dat scherm af te komen, is door de app via de Play Store te downloaden. Staat Googles appwinkel niet op je Android-toestel? Dan kan je de app simpelweg niet gebruiken.

Automatische integriteitscontrole

Google kondigde de maatregel aan tijdens I/O 2024. Daar sprak het over “Automatische integriteitscontrole”, en dat de functie beschikbaar is voor “geselecteerde Play Partners”. Lang niet alle Play-ontwikkelaars kunnen dus gebruikmaken van de maatregel om sideloaden uit te bannen. De zoekgigant noemde de integriteitscontrole verder de “sterkste versie van de anti-tamperbeveiliging van Google Play”.

Welke ontwikkelaars precies toegang hebben tot de sideloadingmaatregel, heeft Google niet bekendgemaakt. Tot op heden zijn er onder andere meldingen verschenen over OpenAI’s ChatGPT en de app van de Britse retailer Tesco. Enkele maanden geleden doken soortgelijke berichten op over Diablo Immortal, al is niet bekend of die dezelfde Integrity-API gebruikte.

Maatregelen tegen sideloaden

Volgens Google zorgen de maatregelen er vooral voor dat Android een stuk veiliger wordt in gebruik. Voor ontwikkelaars helpt het bovendien om te voorkomen dat betaalde Play-apps gratis worden geïnstalleerd.

Wat veiligheid betreft: hiervoor introduceerde Google vorig jaar al Play Protect-maatregelen. Deze zorgen ervoor dat apps bij het sideloaden worden gescand op virussen en malware.

AndroidBeveiliginggoogle playgoogle play storemobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken