Wifi-record: HaLow behaalt 2 Mbps vanop 15,9 km (!) afstand
Ook techliefhebbers zullen mogelijk nog de wenkbrauwen fronsen bij de term Wi-Fi HaLow, maar dat gaat zeker veranderen. Terwijl de meeste wifiverbindingen vastlopen in stedelijke jungles van muren en gebouwen, stuwt HaLow-technologie de mogelijkheden van draadloos internet naar ongekende reikwijdtes: bijna 16 kilometer om precies te zijn. Ja, je leest het goed.
Wi-Fi HaLow?
Wi-Fi HaLow is een opkomende draadloze technologie die ontworpen is om wifisignalen over lange afstanden te sturen. De gekende obstakels zouden daarbij amper nog een probleem vormen. Denk aan een signaal dat kilometers ver reikt, zelfs door bossen en velden. De vorige keer dat HaLow de krantenkoppen haalde, slaagde het erin om een 1Mbps-verbinding te behouden over een afstand van 2,9 kilometer.
Maar Morse Micro heeft die prestatie nu ruimschoots overtroffen. Volgens Tom’s Hardware heeft het Australische bedrijf een baanbrekende 2Mbps-verbinding gerealiseerd op een afstand van bijna 16 kilometer (9,9 mijl). En ja, dat is een wereldrecord. De onderzoekers plaatsten simpelweg twee punten in elkaars zichtlijn, kilometers uit elkaar en slaagden erin een stabiele internetverbinding tot stand te brengen op een laptop.
Wat betekent dit in de praktijk?
Of HaLow WiFi snel in het straatbeeld zal opduiken? Dat durven we te betwijfelen. In een stedelijke omgeving waar je om de hoek een snelle 5G-verbinding kunt oppikken of altijd wel ergens een wifihotspot in de buurt hebt, is HaLow niet de meest voor de hand liggende oplossing. De missie van HaLow lijkt vergelijkbaar met die van Starlink voor satellietinternet: afgelegen plekken bereiken waar internet en mobiele dekking normaal gesproken niet kunnen komen. Denk aan uitgestrekte landelijke gebieden, afgelegen dorpen of plekken waar mobiele operators het niet de moeite waard vinden om zendmasten te plaatsen. Daar kan HaLow echt het verschil maken, door cruciale internetverbindingen te bieden waar er geen andere opties zijn.
Krachttoer van Morse Micro
Morse Micro heeft met deze prestatie duidelijk een statement gemaakt, maar het nieuwe record zou nog maar het topje van de ijsberg kunnen zijn. Als deze technologie verder wordt doorontwikkeld, kunnen we mogelijk nog grotere afstanden en hogere snelheden verwachten. Misschien leven we binnenkort in een wereld waar we écht overal een internetverbinding hebben, zelfs midden in de wildernis.