TikTok zet los installatiebestand online om ban te omzeilen

Via een presidentieel decreet vrijwaarde Donald Trump de partners van TikTok van vervolging voor het leveren van diensten aan ByteDance. Dit betreft bijvoorbeeld hostingpartijen die data van TikTok opslaan en appwinkels die de socialemedia-app aanbieden. Apple en Google lijken echter met argwaan naar dit decreet te kijken: geen van beide herstelde de toegang tot TikTok in de VS. ByteDance lanceert daarom een eigen downloadoptie.
Amerikaanse TikTok-gebruikers kunnen op de officiële TikTok-site APK-bestanden van de socialemedia-app downloaden. Ook de Lite-versie is als installatiebestand beschikbaar. Wie vanuit de EU de downloadpagina bezoekt, krijgt deze opties echter niet te zien en wordt doorgestuurd naar de App Store (iOS) of Play Store (Android).
Wie een Android-telefoon of iPhone bezit, heeft dit bestand in principe ook niet nodig en blijft de laatste updates ontvangen via de appwinkel. TikTok blijft in Europa namelijk gewoon beschikbaar via de appwinkels van Apple en Google. We willen bovendien benadrukken dat het installeren van APK-bestanden risico’s met zich meebrengt. Installeer nooit APK’s van een onbekende bron, aangezien deze malware kunnen bevatten.
Onderhandelingen over verkoop TikTok
De enige mogelijkheid voor TikTok om terug te keren in de appwinkels van Apple en Google lijkt een potentiële verkoop. ByteDance heeft volgens het decreet van Trump tot 5 april de tijd om hiervoor een oplossing te vinden. Zodra deze termijn afloopt, wordt de socialemedia-app wederom afgesloten, zoals in januari al kortstondig gebeurde.
Of ByteDance voor die tijd een deal kan sluiten, moet nog blijken. Diverse partijen hebben interesse getoond in de dienst. YouTube-ster MrBeast zou bereid zijn 20 miljard dollar te betalen voor de Chinese app. Eerder werd ook gezegd dat Elon Musk geïnteresseerd was in TikTok, al heeft de eigenaar van X deze geruchten inmiddels ontkracht. De miljardair zou toch geen interesse hebben om de app van ByteDance over te nemen.
Toch is ByteDance niet de enige partij die zich over een potentiële deal moet uitspreken. Volgens de Chinese wetgeving mag ByteDance het platform niet zomaar verkopen. De app bevat namelijk een algoritme dat door de Chinese overheid wordt beschouwd als een ‘kerntechnologie’. Voordat deze technologie buiten China verkocht mag worden, moet er eerst een handelsvergunning worden verkregen. De Chinese overheid kan de verkoop dus eigenhandig blokkeren.